" Ξεχάσαμε την τέχνη να ζούμε αρμονικά "

             

 

Είναι αλήθεια , ότι όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και εύρωστο σώμα. Κι όμως, στην εποχή μας και στην κοινωνία μας, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι τελείως υγιείς. Και το χειρότερο είναι, ότι η ασθένεια και η κάθε οργανική δυσλειτουργία θεωρείται ως κάτι το φυσιολογικό, που το φέρνει μαζί του ο χρόνος, με την ηλικία και το "κακό συναπάντημα". Γιατί, άραγέ;
" Γιατί ξεχάσαμε την τέχνη να ΖΟΥΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ",λέει ο Ρ. Νατζέμυ στο βιβλίο του ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Πράγματι, υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν τις ανάγκες και τις λειτουργίες του σώματος. Αν τους ακολουθούμε, ζούμε σε αρμονία με το σώμα μας κι αυτό θα μας υπηρετεί σωστά. Και πόσο όμορφη μπορεί να είναι τότε η ζωή, με ένα σώμα γεμάτο ζωτικότητα και γεμάτο ενεργητικότητα!

 

Ας δούμε το σώμα σαν ένα όχημα με το οποίο ταξιδεύουμε μέσα στη ζωή. Και μια και μιλήσαμε για "όχημα", ας συγκρίνουμε το σώμα με ένα αυτοκίνητο (ως μηχανή) και θα δούμε ότι υπάρχουν βασικοί νόμοι που διέπουν τη λειτουργία όλων των μηχανών που υπάρχουν και κινούνται πάνω στη Γη:

 

1) Το αυτοκίνητο χρειάζεται ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ για να παράγει άφθονη ενέργεια και να κινηθεί. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ΤΡΟΦΗ για να παράγει διαφόρων ειδών ενέργεια, π.χ. θερμότητα, ενέργεια μυϊκή, νευρική, χημική, σεξουαλική, σκέψης, ηχου...για να "κινούνται" οι λειτουργίες του. Κι εδώ προβάλλει το θέμα της ποιότητας των καυσίμων, που βάζουμε στο αυτοκίνητο, για να λειτουργήσει καλά.../..//..το ίδιο συμβαίνει και με το σώμα. Για να λειτουργήσει τέλεια χρειάζεται ειδικό είδος τροφής. Αν αρχίσουμε να το ...παραγεμίζουμε με ό,τι βρίσκεται μπροστά μας, θα αντιδράσει, όπως το αυτοκίνητο. Οι αρρώστιες και οι πόνοι είναι ο τρόπος που διαμαρτύρεται.

 

2) Για να γίνει καύση και να δημιουργηθεί ενέργεια, το αυτοκίνητο χρειάζεται τη σωστή ποσότητα οξυγόνου. Ετσι και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ΟΞΥΓΟΝΟ για την καύση των τροφών και την παραγωγή ενέργειας για τις λειτουργίες του. Αρα, είναι μεγάλη η σπουδαιότητα της σωστής αναπνοής..( την αναπτύξαμε σε προηγούμενο κεφάλαιο)..

 

3) Εάν ένα αυτοκίνητο μείνει αχρησιμοποίητο και ακίνητο θα σκουριάσει.Το ίδιο ισχύει και για το σώμα μας. Οταν δεν το ασκούμε θ΄αρχίσουν νωρίς τα προβλήματα με την κυκλοφορία, τις αρτηρίες, τις φλέβες, τις αρθρώσεις και τα διάφορα όργανα. Το σώμα θα γίνει σκληρό, βαρύ, δύσκαμπτο, όλο εντάσεις. Και τότε θα είναι μεγάλο λάθος να λέμε το..." ου γαρ έρχεται μόνο" ...εμείς τα φέραμε τα δεινά.

 

4) Οταν το αυτοκίνητο δουλεύει ασταμάτητα, θα παραζεσταθεί, θα ζοριστεί και θα χαλάσει. Το ίδιο θα πάθει και το σώμα μας, αν το παραζορίσουμε. Ο άνθρωπος χρειάζεται ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, ΥΠΝΟ. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής γεμίζει τον άνθρωπο με εντάσεις και δεν καταφέρνει ούτε στον ύπνο του να ξεκουραστεί. Οι μύες και το νευρικό σύστημα εξακολουθούν να έχουν ένταση και αναταραχή. Κι έτσι ανεβαίνει σταθερά η κατανάλωση του οινοπνεύματος, των ηρεμιστικών, των ναρκωτικών. Υπάρχουν τεχνικές φυσικής χαλάρωσης, που δεν αποδυναμώνουν το νευρικό σύστημα ( όπως κάνουν τα διάφορα φάρμακα και οι ουσίες) με τις οποίες ο άνθρωπος μπορεί να χαλαρώνει συνειδητά και να ξαναγίνει κύριος του νευρικού του συστήματος. Αυτές οι φυσικες τεχνικές υπάρχουν, αλλά ο άνθρωπος θα πρέπει να τις εμπιστευθεί, αφού επιλέξει τον έμπειρο ειδικό που θα του τις διδάξει.

 

5) Η μηχανή του αυτοκινήτου πρέπει να διατηρείται καθαρή εσωτερικά. Το ίδιο και η "μηχανή-σώμα" του ανθρώπου.Τα κατάλοιπα της καύσης των τροφών και των διαφόρων χημικών ουσιών που βρίσκονται μέσα στις τροφές, μαζεύονται στο σώμα και τότε δημιουργούν πέτρες στη χολή, στα νεφρά, αρτηριοσκλήρωση, αρθριτικά, ρευματισμούς και φλεβίτιδα. Γι΄αυτό είναι απαραίτητη η νηστεία, η αποτοξίνωση και πάνω απ΄όλα το να προτιμάει κανείς τις αγνές και φυσικές τροφές.Υπάρχουν βέβαια και οι ειδικές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, που θα πρέπει να τις κάνει κάποιος με ειδική καθοδήγηση από έμπειρο θεραπευτή.

 

6) Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου γνωρίζει, ότι το όχημά του λειτουργεί καλύτερα όταν το φροντίζει με αγάπη.Το ίδιο χρειάζεται και το ανθρώπινο σώμα, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΑΓΑΠΗ. Χρειάζεται ήλιο, αέρα, επαφή με τη φύση και πάλι φροντίδα ως πρόληψη, για να είναι υγιές εύρωστο και να μπορεί, μέσω αυτού, να εκφράζεται ολόκληρη η ύπαρξή μας και να χαιρόμαστε τη ζωή.

 

     Φιλί

 

Περισσότερες βιταμίνες...

---------
για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

( Από το "Θησαυροφυλάκιο..." του Δρ. Γκέηλορντ Χάουζερ)

*

**" οι γιατροί-ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ιδιαίτερα άφθονης κατανάλωσης βιταμινών, Α και C, μαζί με βιταμίνες Β. Πρώτα θα ασχοληθούμε με τη βιταμίνη Α.

                Χαμόγελο

" Σήμερα οι συνήθειες διατροφής, δυστυχώς, δεν είναι πλέον εκείνες των προπαππούδων μας, που ζούσαν με τις απλές φυσικές τροφές. Είναι γεγονός ότι σήμερα στο 80% των τροφών που είναι διαθέσιμες έχει επέμβει ο άνθρωπος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για να τις εμποδίσει να χαλάσουν και σαν συνέπεια, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν χαθεί../../.μη διστάζεις να χρησιμοποιείς επί πλέον συμπυκνωμένες βιταμίνες σε σκευάσματα, αλλά ποτέ σε βάρος της καλής φρέσκιας τροφής, η οποία θα πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη, για να είσαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα κάποιας έλλειψης στην καθημερινή σου διατροφή.
---
Μερικές από τις πλούσιες πηγές βιταμίνης "Α".

Συκώτι, ραδίκια, κράμβη( λάχανο), σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτα, παντζάρια (το πράσινο μέρος), βούτυρο.
Επίσης, βερύκοκα, ντομάτες, αρακάς, αυγό, ροδάκινα, πράσινα φασόλια, σπαράγγια, καλαμπόκι, μπρόκολο, .

-*-

Μπορείς να ενισχύσεις τα γεύματά σου με περισσότερη βιταμίνη "Α", με...

* Ενα φλυτζάνι από ψιλοκομμένα καρότα, που θα τα προσθέσεις σε κάποια σαλάτα.
* Ενα κομμάτι συκώτι αρνίσιο, (περίπου 120 γραμ.) αλεσμένο με τον κιμά για μπιφτέκια, ενισχύει κατά πολλές μονάδες την βιταμίνη "Α".
*Προσθέτοντας μόνο ένα φλυτζάνι από ψιλοκομμένο σπανάκι, κράμβη ή μαϊντανό στα φαγητά σου, τα ενισχύεις με χιλιάδες πρόσθετες μονάδες βιταμίνης "Α".
*Κάθε κροκάδι αυγού σου δίνει επιπρόσθετες 500 μονάδες βιταμίνης "Α".
* Η πλουσιότερη απ΄όλες τις πηγές βιταμίνης "Α" είναι το λάδι ψαριού (μουρουνέλαιο). Είναι το πλέον κατάλληλο για επιπλέον ενίσχυση! Δεν παχαίνει!

ΟΙ "ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ"


( Από το "Θησαυροφυλάκιο Μυστικών¨ του Δρ. Γκ. Χάουζερ)

                     Ουάου!

" Υπάρχουν ορισμένες τροφές, που εγώ τις ονομάζω ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ!
Είναι τόσο γεμάτες από συμπυκνωμένη ωφέλεια και είναι τόσο φθηνές και πάντα διαθέσιμες. Μας δίνουν εξαιρετικές ποσότητες από τις πολλές βιταμίνες B, είναι πλούσιες σε εύπεπτες πρωτεϊνες, πλούσιες ποσότητες από σίδηρο και κάλτσιουμ και αν χρησιμοποιηθούν με γενναιοδωρία - και πολύ συχνά...όχι όποτε το θυμηθούμε...θα βελτιώσουν την θρεπτική ποιότητα της διατροφή σου, ώστε η υγεία σου είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθεί. Αυτές οι απλές τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο και να φαίνεσαι νεώτερος.

=Ποιές είναι αυτές οι Εκπληκτικές Τροφές!

-Η ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ!
Αυτή η θαυμάσια τροφή βρέθηκε να περιέχει 17 διαφορετικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης όλης της οικογένειας "B", 16 αμινοξέα, 14 μεταλλικά στοιχεία με τα ιχνοστοιχεία τους, τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά για τον οργανισμό. Επίσης, περιέχει 36% πρωτεϊνες (ένα κόντρα φιλέτο περιέχει περίπου 23% πρωτεϊνη). Με μία κουταλιά της σούπας μαγιά μπύρας την ημέρα ( ή την αναλογία αυτή σε μικρά χαπάκια) δίνεις στον οργανισμό σου πολύτιμους θρεπτικούς παράγοντες. Ανακατεύεις μία κουταλιά της σούπας σε χυμό ή την πασπαλίζεις πάνω στη σαλάτα σου ή στα δημητριακά.
(Προσοχή! Οχι νωπή μαγιά από φούρνο. Την προμηθεύεσαι από φαρμακείο ή από καταστημα υγιεινής διατροφής. Δεν είναι φάρμακο! Είναι τροφή!

-ΑΠΟΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ!
Δίνει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαλλαγμένες από λίπη. Επίσης, πλούσιες ποσότητες σε κάλτσιουμ και ριμποφλαβίνη (Βιταμίνη B2). Προσθέστε το γάλα σε σκόνη στο φρέσκο γάλα, στις σάλτσες, στις σούπες, στις τηγανίτες, στα Κέϊκ και στα ψωμιά. Σε ένα ποτήρι φρέσκο γάλα προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη. Εχετε ένα νοστιμότατο ρόφημα με ενισχυμένη πρωτεϊνη για όλες τις ηλικίες.

-ΓΙΑΟΥΡΤΙ!
Εξαίρετη πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, κάλτσιουμ και Βιταμίνης B2. Μπορεί να φαγωθεί σκέτο ή γαρνιρισμένο με φρούτα και μέλι. Πράγματι, λυπάμαι που βλέπω να τυποποιούν το γιαούρτι σε διάφορα κατασκευάσματα γεμάτα ζάχαρη, γλυκόζη και διάφορα αρώματα. Αγόρασε το γιαούρτι σκέτο ή, ακόμα καλύτερα, φτιάξε το μόνος σου, αν μπορείς.

ΜΕΛΑΣΑ! ( Φρόντισε να βρείς την πιό σκούρα σε χρώμα)
Μία ασυνήθιστα πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμινών B. Είναι η καλύτερη πηγή φυσικής ζάχαρης και δίνει σημαντικές ποσότητες θειαμίνης και ριμποφλαβίνης και σιδήρου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία- αντί της ζάχαρης- σε διάφορες τροφές και ροφήματα.

-ΑΒΟΚΑΝΤΟ!
Η μητέρα Φύση έβαλε πολλά από τα καλύτερα συστατικά της σ΄αυτό το φρούτο-λαχανικό. Σε κάθε αβοκάντο υπάρχουν συνδυασμένα οι πρωτεϊνες του κρέατος, το λίπος του βουτύρου ( ακόρεστο και εξαιρετικής ωφέλειας), οι βιταμίνες και τα μέταλλα λαχανικών και η γεύση του καρυδιού.
Προσφέρει άφθονες ποσότητες κάλτσιουμ, μαγνήσιου, κάλιου, νάτριου, χαλκού, μαγγάνιου και σιδήρου. Επίσης, είναι φορτωμένο με βιταμίνες A, B1, B2, C, D ,E.

Η... "έξυπνη διατροφή"....

 

 


Εναρμόνηση σώματος και νου
μέσω "έξυπνης διατροφής! "

                  Ουάου!

Είδαμε, σε προηγούμενη αναφορά, ότι η
Διατροφή είναι ένας από τους σημαντικούς
παράγοντες αρμονίας ανάμεσα στον νου και στο
σώμα. Παράγοντας καλής υγείας και ευεξίας, με
άλλα λόγια! Κι όμως, ο ίδιος ο άνθρωπος είναι
σε θέση- και τα έχει καταφέρει- να επιβαρύνει
-αν όχι, να καταστρέφει- την υγεία του με την
Διατροφή.

Λόγω άγνοιας;
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την ευκαιρία να
μάθει πολλά, και από πολλές πηγές, πάνω
σ΄αυτό το θέμα. Εμείς, για να ψάξουμε πιο πέρα,
θα ασχοληθούμε με την "έξυπνη" διατροφή, όπως
την ονόμασε ο ειδικός ερευνητής, που μας την
προτείνει. Είναι ο Γκέηλορντ Χάουζερ και μας
ρωτάει:

"Θα ήθελες να ζήσεις εκατό χρόνια, εάν στην
ηλικία αυτή:
--το σώμα σου δεν θα είναι ερείπιο από τους
πόνους;
-- το πρόσωπό σου δεν θα φαίνεται σαν
αποξηραμένο μήλο;
--και ακόμη, θα είσαι θετικά χρήσιμος στον κόσμο;    
                      Φιλί

Τότε, έλα μαζί μου! "..

Και συνεχίζει

"Θα μάθεις πώς να διατρέφεις ολόκληρο το
σώμα σου, πώς να τρως, ώστε όλο σου το σώμα
να περιέχει εκείνα τα ζωτικά στοιχεία για την
θρέψη των αρτηριών, αδένων, εντέρων,οστών,
συνδετικών ιστών, ώστε όποια κι αν είναι η
ηλικία σου, να αισθάνεσαι νέος.
Θα μάθεις πώς να τρώς, ώστε όλο σου το αίμα
να περιέχει όλα τα ζωτικά στοιχεία για πλήρη
ενεργητική απόλαυση της ζωής, για τη σωστή
θρέψη του μυαλού, της καρδιάς, του πνεύματος
σου και ολόκληρης της προσωπικότητάς σου.
Ετσι, οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία σου,
θα είσαι νέος!"

Αυτά μας υπόσχεται ο Γκ. Χάουζερ!

Κι εμείς,
απλώς θα μπούμε στο "θησαυροφυλάκιο" των
γνώσων, που μας προσφέρει, και...βλέποντας
και κάνοντας, θα δούμε τη συνέχεια.

 

Οι πέντε Μεγάλοι Παράγοντες της Ισορροπημένης Διατροφής!

"Τα σωστά γεύματα, δηλαδή, τα θρεπτικά γεύματα, σημαίνουν ισορροπημένες αναλογίες από Πρωτεϊνες, Υδατάνθρακες, Λίπη, Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία.
...τονίζει ο Δρ. Χάουζερ.
" Ωραία!!! Αυτά τα ξέρουμε πια!!!", θα μπορούσε να πει κανείς. Το θέμα, κατά την γνώμη μου, δεν είναι "αν τα ξέρουμε", αλλά το "αν τα εφαρμόζουμε στην πράξη!"...Κι επειδή...πες, πες, όλο και κάτι μπαίνει και σε εφαρμογή, θα βάλω σε...θεωρητική σειρά λίγες από τις θεωρητικές "συμβουλές" του γιατρού και...βλέπουμε!!!

Εν συντομία θα δουμε, λοιπόν, και θα κρίνουμε, τί γνωρίζουμε από αυτούς τους Πέντε Μεγάλους Παράγοντες της Ισορροπημένης Διατροφής, που είναι:

Πρωτεϊνες, Υδατάνθρακες, Λίπη, Βιταμίνες, Μέτταλα!

Κι αφού μιλήσαμε για τις Πρωτεϊνες, θα περάσουμε στους Υδατάνθρακες και στα Λίπη.

====

Υδατάνθρακες - Λίπη
- Τροφές γρήγορης ενέργειας! -
( Από το "Θησαυροφυλάκιο Μυστικών", του
Δρ. Γκ. Χάουζερ)

Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων στη θρέψη είναι να παρέχουν ενέργεια για το σώμα και την άσκηση μυών και να βοηθούν στη χώνεψη και απορρόφηση των άλλων τροφών. Οταν παίρνονται σε υπερβολικές ποσότητες, δηλ. όταν καταβροχθίζουμε γλυκά, πάστες και αμυλώδεις τροφές, οι υδατάνθρακες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα και αποθηκεύονται σαν λίπος, στο διπλό σαγόνι, στην κοιλιά και στους γλουτούς.


Ενα άλλο μειονέκτημα της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων είναι ότι προκαλεί έλλειψη βιταμίνης Β. Στην προσπάθεια να καύσει τους μή απαραίτητους υδατάνθρακες το σώμα, χρησιμοποιεί επιπλέον Β βιταμίνες, οι οποίες μόλις και μετά βίας επαρκούν για άλλες ανάγκες.

====..=====

Τα λίπη!

Είναι γνωστό πιά, ότι το λίπος χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σαν πηγή μόνιμης ενέργειας, σαν μόνωση θέρμανσης, κάτω από το δέρμα.
"Δυστυχώς με τήν αύξηση ευημερίας - γράφει ο Δρ. Χάουζερ- πολλοί άνθρωποι, αντί να χρησιμοποιούν 25% λίπος στα καθημερινά τους γεύματα, καταναλώνουν 40 έως 50% από τις θερμίδες σε "σκληρά" λίπη. Τις συνέπειες τις έχει αναλάβει η Ιατρική!"...
Και προτείνει, ως "Καλύτερα και απαραίτητα λίπη", τα  " χρυσά φυτικά λάδια", για τα οποία μας λέει:

"Ολα τα φυτικά λάδια περιέχουν μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, ειδικά λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι τόσο σημαντικό όχι μόνο για την καλή υγεία, αλλά και για την καλή εμφάνιση../../..τα χρυσά λάδια με τα πλούσια ακόρεστα λιπαρά οξέα, στην πραγματικότητα, διεγείρουν( μέσω της υπόφυσης) την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Ετσι, λοιπόν, δεν χρειάζεται να φοβάσθε αυτά τα λάδια, δεν προσθέτουν βάρος. Αντίθετα, όταν δεν γίνεται κατάχρηση, αυτά βοηθούν να καούν τα αποθέματα λίπους στον οργανισμό.

Από την πιό κάτω λίστα- λέει στον αναγνώστη- μπορείς να διαλέξεις κάποιο από τα χρυσά λάδια, αφού προσέξεις το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν ( ποσοστό κατά προσέγγιση).

Λάδια  και ποσοστό σε Λινολεϊκό οξύ
------- ------------------------
Κάρδαμου-          75
Ηλιέλαιο-             68
Σογέλαιο-             53
Καλαμποκέλαιο-  57
Σιτέλαιο -             50
Σησαμέλαιο-        41
Λάδι αβοκάντο-   39
Φυστικέλαιο-       31
Ελαιόλαδο-          15

(Σημ.: Με την υπερθέρμανση που γίνεται στη διαδικασία εξαγωγής των πιό πάνω λαδιών, καταστρέφονται τα αμινούχα οξέα, η λεκιθίνη και η βιταμίνη Ε. Τα δε υδρογονωμένα λάδια έχουν τόσο κακή επίδραση στη χοληστερόλη όσο και τα σκληρά λίπη. Προσπάθησε να βρείς λάδια βγαλμένα με κρύα πίεση και διατήρησέ τα στο ψυγείο να μην ταγκίσουν.)

 

 

" Το μυστικό της μακροζωίας...η "κρυμμένη τροφή! "....

      

     


     

 

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο-ερευνητή Γκ. Χάουζερ (όπως είπαμε) μπορεί να μάθει κανείς, πώς να τρώει, ώστε το αίμα του να περιέχει εκείνα τα ζωτικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την θρέψη του σώματος, των αρτηριών, των αδένων, εντέρων, οστών, συνδετικών ιστών, ώστε σε κάθε ηλικία να είναι υγιής και να αισθάνεται νέος.

Και τονίζει ο Δρ Χάουζερ: " Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται, κατά μεγάλο μέρος, στην έξυπνη διατροφή. Γι΄αυτό μάθε να σου αρέσουν τροφές που δίνουν υγεία. Είναι εύκολο να το μάθεις, αρκεί να γνωρίζεις την αξία της "κρυμμένης τροφής", δηλαδή, την αξία που έχουν οι ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, οι ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, τα ΛΙΠΗ, τα ΜΕΤΑΛΛΑ, οι ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ και όλ΄αυτά σε ισορροπημένες αναλογίες".

Και λίγο πιό κάτω προσθέτει: " Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όταν δεν είναι ευτυχισμένοι, προσπαθούν να χρησιμοποιούν πλούσιες, παχυντικές τροφές σαν υποκατάστατο άλλων ευχαριστήσεων.
Συχνά αυτές οι τροφές τρώγονται αφηρημένα ή καταπίνονται τόσο γρήγορα που αφήνουν ελάχιστη ικανοποίηση. Αν διαλέγεις υγιεινές, φυσικές τροφές, τρώγε τες αργά, μασώντας τες διπλά από ότι μασούσες ως τώρα και τότε θα νιώσεις πλήρη την ικανοποίηση της τροφής!"

---.---

 

 

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ...Οι οικοδόμοι του σώματος!!!!

        

.

( Από το "Θησαυροφυλάκιο Μυστικών", του Γκ. Χάουζερ )..

        Τρελός

"Οι πρωτεϊνες είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη, εξέλιξη και συντήρηση της ζωής. Είναι οι λεγόμενες "προστατευτικές τροφές". Ικανοποιούν την πείνα, γιατί κρατάνε, τρέφουν και διατηρούν το σώμα νέο και ελαστικό. Εκτός από την κατασκευή και επισκευή των ιστών του σώματος, οι πρωτεϊνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της αιμογλομπίνης, της ύλης που περιέχει σίδηρο στα κόκκινα αιμοσφαίρια του σώματος.
Οι ορμόνες γίνονται από τις πρωτεϊνες. Ολα τα ένζυμα του σώματος, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, στη χώνεψη των τροφών, στο χτίσιμο νέων ιστών και στην καταστροφή των φθαρμένων, γίνονται από πρωτεϊνες.


Οι πρωτεϊνες επίσης βοηθούν στο να εμποδίσουν το αίμα και τους ιστούς να γίνουν πολύ όξινα ή πολύ αλκαλικά. Είναι σημαντική η συμβολή τους στο πήξιμο του αίματος. Επίσης, σχηματίζουν ύλες, γνωστές ως αντισώματα, τα οποία καθιστούν ακίνδυνα τα βακτηρίδια και άλλα ξένα υλικά που ενεργούν σαν δηλητήρια στο αίμα.


Οταν οι πρωτεϊνες δεν παρέχονται στο σώμα, αυτό γίνεται επιρρεπές στις εσθένειες και ακόμη στον πρόωρο θάνατο.


Σκέψου, λοιπόν, ότι η πρωτείνη είναι ένα ενεργό θρεπτικό συστατικό, που ασχολείται με την επισκευή της καθημερινής φθοράς του σώματος..."..

      Φιλί

-Αυτά κι άλλα πολλά μας λέει ο Δρ. Χάουζερ. Κι επειδή αναγνωρίζει, ότι οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι ακριβές, σε σύγκριση με άλλες, μας προτείνει απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τα γεύματά μας με περισσότερες Πρωτείνες, χωρίς να επιβαρύνεται το...πορτοφόλι μας!

      Γουρλώνω τα
 μάτιαΣοκαρισμένοςΧαμόγελο


1. Φτιάξε το δικό σου γάλα μεγάλης δυναμικότητας. Ανακάτεψε ένα φλυτζάνι τσαγιού σκόνη γάλα αποβουτυρωμένο με ένα λίτρο φρέσκο γάλα αποβουτυρωμένο. Είτε το πιστεύεις είτα όχι, έχεις αμέσως 70 γραμμάρια πρωτεϊνών πρώτης κατηγορίας. Δηλαδή, όσο χρειάζεται κανείς για μια μέρα.

2. Πρόσθεσε μία κουταλιά ή περισσότερο μαγιά μπύρας σ΄όλες τις σάλτσες ή χορτόσουπες.

3. Πρόσθεσε μισό φλυτζάνι φρέσκο φύτρο σιταριού σε μπιφτέκια, ρολό,κλπ. Επίσης μπορείς να το πασπαλίσεις πάνω από τα δημητριακά.

4 . Οπου χρειάζεται κρέμα γάλακτος να χρησιμοποιείς γιαούρτι..( ακόμα και μισό-μισό με τη μαγιονέζα, για όπου την χρησιμοποιείς)

5. Μπορείς να προσθέσεις δυό κουταλιές της σούπας αλεύρι σόγιας σ΄όλες τις αγαπημένες σου συνταγές για κουλουράκια, μπισκότα, τηγανίτες,κλπ.

---

Πρώτης κατηγορίας πρωτεϊνες!


Οι Πρωτεϊνες χτίζουν καλύτερα σώματα!

( Γκέηλορντ Χαουζερ/ "Θησαυροφυλάκιο Μυστικών"..)
----Χαμόγελο


( Υψηλής απόδοσης τονωτικό με συκώτι)

Το συκώτι περιέχει πρώτης κατηγορίας πρωτεϊνες και είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιταμινών.././.Οχι μόνο το συκώτι, αλλά και όλα τα εσωτερικά...δηλαδή, τα νεφρά και άλλα εντόσθια, είναι γεμάτα από βιταμίνες και άλλα πολύτιμα - για τον οργανισμό- στοιχεία.

---
Ακόμα μία συνταγή ενισχυμένης πρωτεϊνης!


. Συκώτι μοσχαρίσιο με αβοκάντο.

1/2 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο (φέτες πάχους ενός εκατοστού)

Λίγο λάδι/ 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο/ 1/4 φλυτσανιού ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών/ χυμός λεμονιού / αλάτι.

Σωτάρετε τις φέτες του συκωτιού αργά σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Οταν ροδίσει και από τις δύο πλευρές, βγάλε το συκώτι στο πιάτο σερβιρίσματος και διατήρησέ το ζεστό. Σωτάρισε τις φέτες αβοκάντο και βάλε το πάνω από τις φέτες συκωτιού. Πρόσθεσε στο τηγάνι τον ζωμό από κοτόπουλο ή από λαχανικά και άφησέ τα να βράσουν για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Οταν ο ζωμός ελαττωθεί στο μισό, ρίξε τον πάνω από το συκώτι και το αβοκάντο. Ράντισε με χυμό λεμονιού και αλάτι. Το σερβίρεις αμέσως.

Η ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ και Πρωτεϊνούχο φαγητό χωρίς κρέας

 


ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΩΜΑΤΑ!


" Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την δική του καλή κατάσταση και την υγεία της οικογένειάς του, μπορεί να παρασκευάσει τα κατάλληλα φαγητά, εάν εφαρμόσει 5 κανόνες: (μας λέει ο Δρ. Χάουζερ)....

1. Είναι καλύτερα, για όλες τις τροφές, να ψήνονται λιγότερο από το κανονικό, παρά να παραψήνονται.

2. Μάθετε να είσθε γενναιόδωροι με τις καλές πρωτεϊνες.

3. Μάθετε να είσθε υπερβολικοί στη χρήση φρέσκων, ζωντανών τροφών, ειδικά πράσινων τρυφερών λαχανικών.

4. Αντίθετα, να χρησιμοποιείτε με μέτρο τους υδατάνθρακες και μόνο τους φυσικούς ανόθευτους, μη επεξεργασμένους, με όλα τα συστατικά τους.

5. Γίνετε τσιγγούνηδες με τα ζωικά λίπη και στη θέση τους χρησιμοποιείστε φυτικά λάδια.

---.----

Και τώρα οι συνταγές του Γκ. Χάουζερ.
Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό! Είναι συνταγές με μοναδικούς συνδιασμούς από τροφές με την μεγαλύτερη δυνατή θρεπτική αξία και ωφέλεια.

Για σωστή διατροφή, που σημαίνει υγιεινά,θρεπτικά και νόστιμα φαγητά!

Η ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.

(Πλούσια σε μεταλλικά από καρότα, ρίζες σέλινου, μαϊντανό και ιδιαίτερα, πράσσο)

1 φλυτζάνι κομμένα καρότα
1 φλυτζάνι ρίζες σέλινου.
1 φλυτζάνι κομμένα πράσσα.
1/2 φλυτζάνι κομμένος μαϊντανός

Βάζεις όλα τα λαχανικά σε 1 & 1/2-περίπου-
λίτρο νερό και αφήνεις να βράσουν αργά για 30 λεπτά.
Αυτή είναι η αρχαία συνταγή, πλούσια σε βιταμίνες Β και C.
Μεταγενέστερα,πρόσθεσαν πολλοί μερικά κρεμμύδια,ντομάτες και άλλα λαχανικά και καρυκεύματα. Στις "Φάρμες Ομορφιάς" προσθέτουν μια κουταλιά μαγιά μπύρας.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ΅
( Για όσους αισθάνονται κατάπτωση)

1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο με τα φύλλα.
1 φλυτζ. ψιλοκομμένο καρότο
1/2 φλυτζ. ψιλοκομμένο σπανάκι
1 κουταλιά μαϊντανός
1 λίτρο νερό
1 φλυτζ. χυμός φρέσκιας ντομάτας
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σκούρα ζάχαρη ή μέλι

Βάζεις πρώτα τα λαχανικά σε κατσαρόλα με το νερό, την σκεπάζεις και τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Μετά προσθέτεις τον χυμό ντομάτας,το αλάτι και το μέλι ή ζάχαρη.Βράζεις άλλα 5 λεπτά. Τα στραγγίζεις ή τα περνάς από χοντρό σουρωτήρι και σερβίρεις. Αν προσθέσεις στο πιάτο σου ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βολβούς,έχεις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.
--.--
Και ένα Πρωτεϊνούχο φαγητό χωρίς κρέας!

.ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
2 φλυτζ. τριμμένο σιταρένιο ψωμί
1 κουταλιά σούπας σόγια
2 αυγά χτυπημένα καλά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 φλυτζ. από τον προηγούμενο ζωμό

Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μπώλ, ανακατεύεις καλά και τα βάζεις σε φόρμα. Ψήνεις το φρατζολάκι σε μέτριο φούρνο για 40 λ. της ώρας.
(Ο προηγούμενος ζωμός και το φρατζολάκι- σου δίνουν ένα μενού πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία)

Εναρμόνιση σώματος και νου...

               

   

                                                           Φιλί

       -------- Στην εποχη μας και στην κοινωνια μας, ευτυχως, εχουν γινει τροπος ζωης πολλες συνηθειες, που οδηγουν σε κατι καλο και χρησιμο για τον ανθρωπο. Πολλα απο αυτα, τα  καλα και τα χρησιμα , τα εχει επιβαλλει η μοδα. Γιατι οχι ! Αρκει τα "προϊόντα" της μοδας να βελτιωνουν το ατομο και να κανουν πιο καλη την  ζωη του. Εστω κι αν η προσπαθεια ξεκιναει απο την αναγκη του..............

" φαινεσθαι  "...

  Αυτη η μορφη ματαιοδοξιας μας αναγκαζει, συχνα, να προσπαθουμε για κατι  και χωρις να το γνωριζουμε λειτουργουμε εναν συμπαντικο νομο ισορροπιας : Το " Θελω + Προσπαθω " = Δυναμη ! Ναι, την δυναμη της προσωπικης προσπαθειας. Τιποτε δεν χαριζεται ! 

  Ας υποθεσουμε, λοιπον, οτι ( εστω και με την γραμμη της μοδας ) μαθαμε να προσπαθουμε για να αποκτησουμε ενα - οσο γινεται - πιο καλλιγραμμο σωμα, εστω και για να το θαυμαζουν οι αλλοι στις παραλιες και οχι μονο ! Αυτη η προσπαθεια δεν θα φερει ενα καλο αποτελεσμα ; Μπορει, εγω , να προσπαθησα απο ματαιοδοξια ( την αναγκη να "φαινομαι" ) και οχι γιατι γνωριζω τί ειναι καλο για την υγεια μου και γενικοτερα για την υπαρξη μου. Το κερδος ομως ειναι, οτι το απαλλαγμενο απο τα περιττα βαρη σωμα μου, δημιουργει τις προϋποθεσεις για καλλιτερη κατασταση υγειας και ευρωστιας, πραγμα που φαινεται !

    Κι επειδη το κάθε τι καλο (ή κακο), που φαινεται,  γινεται παραδειγμα προς μιμηση στις νεοτερες γενιες, θα εχουμε - και εχουμε - νεα ατομα με βελτιωμενη σωματικη διαπλαση απο τις ..."πισω" γενιες. Και παρατηρουμε οτι :

- Η σωματικη ασκηση ειναι πια τροπος ζωης σε πολλους ανθρωπους!   Και οτι...

- Η αντιληψη πως, " η τροφη δεν ειναι μονο για να χορταινουμε ή για να ικανοποιουμε τον ουρανισκο μας, αλλα για να "χτιζουμε", καθημερινα  τον οργανισμο μας με τα απαραιτητα δομικα στοιχεια, για να ειναι γερος και δυνατος "...αυτη η αντιληψη εχει γινει πια πεποιθηση σε πολλους.

   Επομενως, ο συγχρονος συμπολιτης μας, οπως φαινεται, εχει μαθει ( ή μαθαινει ) να εχει μεγαλυτερο σεβασμο για το σωμα του. Να το υπολογιζει, αν οχι ως Ναο της Ψυχης, τουλαχιστον ως σημαντικο φορεα και παραγοντα της υπαρξης του . Και να  το φροντιζει, για να τον κραταει γερο και ακμαιο στο διαβα της ζωης.

   Οι πληροφοριες , επι του θεματος, ειναι πολλες. Επομενως...στο χερι μας ειναι το αν θα πιστεψουμε  οτι ... " μονο στα νιατα ανηκει η ακμαιοτητα και η ευρωστια του σωματος"

ή στο οτι...

" στον καθε ανθρωπο ανηκει το δικαιωμα-- και η δυνατοτητα --να ειναι γερος και ακμαιος, σε καθε περιοδο της ζωης του ". Αρκει να θελουμε να προσπαθησουμε και ακομα, να προσθεσουμε σ' αυτο " που συνηθως γινεται " και την ΓΝΩΣΗ, που περιμενει να την ...εκτιμησουμε...!!!

   Λιγη απο την υπαρχουσα ΓΝΩΣΗ θα προσπαθησω να μεταφερω σ' αυτες τις σελιδες, με εναν μοναδικο σκοπο : Να πεισω πρωτα τον εαυτο μου, και να το χωνεψω, οτι το ΣΩΜΑ μου θα ειναι γερο και ακμαιο αν εναρμονιστει με το ΠΝΕΥΜΑ μου ! Γιατι εγω, ο ανθρωπος, ως ολοκληρωμενο Ον, αποτελουμαι απο ΥΛΗ και απο ΠΝΕΥΜΑ. Με αλλα λογια, απο ΣΩΜΑ και ΨΥΧΗ ! Και το Σωμα - Υλη χωρις την εναρμονιση του με την αλλη του πλευρα, την Πνευματικη, αποστεγνωνει, με το περασμα του χρονου, και "ακτινοβολει" μονο το  " φθαρτον της υλης ".

   

   Αρχικα θα αναφερθω, μονο επιγραμματικα, στις Τεχνικες για εναρμονιση Σωματος και Νου. Ετσι για να δουμε οτι μπορουμε να κανουμε πολλα για εναν μοναδικο στοχο : Να ειμαστε ακμαιοι και ωραιοι σε καθε ηλικια. Δεν ειναι μονο το "τσιτωμενο" δερμα που δινει την ομορφια στον ανθρωπο !

   ----------------

           ΤΕΧΝΙΚΕΣ  ΓΙΑ  ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ

           ΣΩΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ   ΝΟΥ !!!

 

  1 )  Σωστη διατροφη - Αποτοξινωση - Καθαρισμος εντερων - Συμπληρωματα διατροφης

απο το      "Φαρμακειο " της Φυσης.

  2 ) Σωματικες ασκησεις.( Δυναμικες: Γυμναστικη Δυτικης αντιληψης)  και Στατικες: ( Γιογκα }

  3 ) Αναπνευστικες ασκησεις και τεχνικες .

  4 ) Χαλαρωση ( μεσω θεραπευτικης ενεργειας ).

  5) Προβολη θετικης σκεψης ( επαναπρογαμματισμος της υποσυνειδητης Διανοιας ).

  6 ) Προσευχη .( Ανοιγεται ο δρομος για την ροη της θεϊκης ενεργειας στον οργανισμο. Η θεραπευτικη δυναμη της προσευχης αποδεικνυεται και μεσω της επιστημης)

  7 ) Διαλογισμος .( Ο διαλογισμος δεν αντικαθιστα την προσευχη ) . 

  8 ) Δημιουργικη αυτοεκφραση: ( Χορος, ζωγραφικη, μουσικη, κεραμικη, γραψιμο, τραγουδι, ανιδιοτελης υπηρεσια, μαγειρικη...ο,τι μας δινει χαρα και δεν ειναι υποχρεωση    ή    "πρεπει" να γινει.

  9 ) Εξωτερικη βοηθεια απο θεραπευτικα συστηματα:

( Ενεργειακες θεραπειες και Αυτογνωσια για εσωτερικες αλλαγες )

 10) Εκπαιδευση και καθοδηγηση για να προσεγγισουμε :

 Την Αγαπη και την Γνωση...

 ..Για τον εαυτο μας !

.. Για τον κάθε συνανθρωπο !  

.. Και για την Συμπαντικη Αληθεια, οτι ειμαστε και πνευματικα οντα και οχι μονο Φθαρτη Υλη. 

 -                                     -------------------

 

( Στην συνεχεια θα δωσουμε περισσοτερες πληροφοριες για την καθε Τεχνικη Εναρμονισης, ξεχωριστα. Προς το παρον, ας κρατησουμε στον νου μας μονο, οτι μπορουμε να προσφερουμε πολλα στον εαυτο μας, για την αναζωογονηση του και οτι το ενα δεν αναιρει το αλλο. Ολα ειναι φυσικες τεχνικες ( οπως η σωστη αναπνοη ) στις οποιες δεν εχουμε δωσει την πρεπουσα σημασια. )

                                        Χαμόγελο          

Η σημασία της αναπνοής !!!!

 ( Για την εναρμόνιση σώματος και νου. Απο το βιβλίο- ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- του Ρόμπερτ Νατζέμυ)

                                            Αβέβαιος

" Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τροφή για εβδομάδες, χωρίς νερό για μέρες και χωρίς οξυγόνο μόνο για λίγα λεπτά πριν αρχίσουν να πεθαίνουν τα κύτταρά μας.../../.."

    Μπερδεμένος

- Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, ας δούμε με ποιόν τρόπο παίρνουμε αυτό το οξυγόνο από τον αέρα που υπάρχει γύρω μας και ποιά είναι η σημασία της αναπνοής για την εναρμόνιση του σώματος και του νου, στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενη  "επικοινωνία".

       Χαμόγελο

--"Οταν εισπνέουμε, ο αέρας φτάνει στα πνευμόνια μας, αφού απορροφάται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρεται έτσι στα κύτταρα του σώματός μας. Υπάρχουν δύο περιορισμοί σ΄αυτή τη διαδικασία: Ο ένας είναι πόσο αέρα μπορούμε να πάρουμε με μια εισπνοή, ο άλλος είναι πόσο καθαρά είναι τα τοιχώματα των πνευμόνων μας ώστε να επιτρέπουν πιο αποτελεσματική μεταφορά οξυγόνου μέσα από τα τοιχώματά τους προς την κυκλοφορία του αίματος.

 Αν αναπνέουμε επιπόλαια, τότε δεν παίρνουμε πολύ οξυγόνο και επομένως έχουμε λιγότερη ενέργεια διαθέσιμη για το σώμα και το νου μας. Οι πνεύμονες του φυσιολογικού ενήλικα έχουν μια ικανότητα 3.000 κυβικών εκατοστών. Ο μέσος ενήλικας εισπνέει περίπου 500 κυβ. εκ. σε κάθε εισπνοή. Αυτό σημαίνει πως εισπνέουμε μόνο το ένα έκτο της δυνατότητας που έχουμε σε κάθε αναπνοή. Είναι δυνατόν με ειδικές ασκήσεις να αυξησετε τη ρυθμική δράση των αναπνευστικών σας μυών , ωστε να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο σε κάθε εισπνοή.../.../...αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαλαρώνει εξαιρετικά ο νους.

Ολοι μας γνωρίζουμε πως όταν είμαστε νευρικοί ή φοβισμένοι ή θυμωμένοι ή κουρασμένοι η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη και ακανόνιστη. Η ήσυχη, ρυθμική αναπνοή έχει ένα χαλαρωτικό και πολύ ωφέλιμο αποτέλεσμα πάνω στο σώμα και το νου. Αυτός ο τύπος χαλαρής αναπνοής μπορεί να γίνει ένας τρόπος.../.../...για να απαλλαγούμε από έναν πονοκέφαλο ή νευρική υπερένταση.../...

.../.. Υπάρχουν ασκήσεις που θα βοηθήσουν να καθαριστούν τα πνευμόνια μας εξασφαλίζοντας μας περισσότερη ενέργεια και καλύτερη υγεία.../.../.."

      Ουάου!

    (οι ειδικές ασκήσεις αναπνοής θα ήταν καλό να γίνονται με την καθοδήγηση ειδικού. Για αυτοθεραπεία, μπορείτε να βρείτε μία μεθοδευμένη γραμμή καθοδήγησης στο βιβλίο απο το οποίο σας μεταφέρουμε αυτές τις πληροφορίες. Απλώς, για την αυτοθεραπεία, απαιτείται Αυτοπειθαρχία )

      Φιλί

Και συνεχίζουμε...

" ...θεωρείται ως δεδομένο πως η ποσότητα εισπνοής και εκπνοής έχει μεγάλη επίδραση πάνω στη ζωτικότητα και στη διανοητική κατάστασή μας.../..."

    Κι εφόσον καταφέρουμε, με καθοδήγηση ή με αυτοπειθαρχία, να  φτάσουμε στο επίπεδο της " ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΝΑΠΝΟΗ", θα διαπιστώσουμε τις ωφέλειες που προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα και το νου, που είναι οι εξής:

 1) ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ

2) ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΥΕΣ

3) ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

4) ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ

5) ΚΑΙΕΙ ΤΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

6) ΦΕΡΝΕΙ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΟ ΝΟΥ

7) ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

8) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

9) ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

...Κι έτσι με απλά και φυσικά μέσα μπορούμε να εξελιχθούμε σε ολοκληρωμένες υπάρξεις.../.../........"

              Σοκαρισμένος

Αυτά τα λίγα μπορώ να μεταφέρω εδώ, ως μικρή περίληψη, από ένα ολόκληρο σύστημα. Για μια καλή αρχή, προτείνω την ονομαζόμενη ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΝΟΗ και θα προσπαθήσω να την περιγράψω.

     Μπερδεμένος

" Εισπνέουμε και καθώς εισπνέουμε μετράμε από μέσα μας ως το τρία. Χωρίς να κρατήσουμε την αναπνοή μας, εκπνέουμε μετρώντας από μέσα μας πάλι ως το τρία.Επαναλαμβάνουμε μέχρι εκεί που νιώθουμε καλά και άνετα.  Αν, και όταν νιώσει κανείς άνετα μ΄αυτή την αναλογία (3: 3) , μπορεί να την αυξήσει σε ...εισπνοή-μετράω ως το πέντε και εκπνοή, μετράω πάλι ως το πέντε, (5:5). Μην ζορίζετε την αναπνοή. Η αύξηση της αναλογίας πρέπει να γίνεται αργά, σταδιακά και άνετα.

Ωφέλειες: Αυτή η αναπνοή βοηθάει ν΄αποκτήσουμε τον έλεγχο πάνω στο αναπνευστικό μας σύστημα και να αποφεύγουμε, σε ώρες εκνευρισμού  ή κούρασης ή έντασης, την αποδιοργάνωση της σκέψης μας και όχι μόνο.

"Για να έχετε αποτελέσματα πρέπει να είσαστε τακτικοί στην εξάσκηση !"...προτείνει ο Ρ. Νατζέμυ.

"Οπως σε κάθε προσπάθεια," συμπληρώνουμε όλοι μας, μέσα από την εμπειρία της ζωής.

----

Θα επανέλθουμε με άλλες προτάσεις ειδικών, για εναρμόνιση σώματος και νου.