Οι τελευταίες απαντήσεις των αρχετύπων!!!!


Αριθμός-4- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ:Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΙΔΑΣ)Προσοχή! Επηρεάζεσαι πολύ από το "Πώς φαίνεσαι" και από το " μέσα από τί ζυγίζουν την αξία σου οι άλλοι", και οδηγείσαι σε αποδιοργάνωση εσωτερική. Είναι κρίμα, γιατί ο πραγματικός εαυτός σου είναι πολύ πιο όμορφος απ΄αυτό που σε "αναγκάζουν" να δείχνεις. Και λέω "σε αναγκάζουν" γιατί- όπως όλοι μας- είσαι κι εσύ "τέκνο" της συγχρονης κοινωνία, την οποία χαρακτηρίζει η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ! "Πώς φαίνομαι! ". Μέσα από τί "φαίνομαι!". Μια και είσαι άξιο άτομο θα σου δώσω μόνο τις έννοιες κι εσύ θα βγάλεις τα συμπεράσματά σου:
ΠΛΟΥΤΗ: Ποιός είναι ο σκοπός; Αποτελούν μέσον ή αυτοσκοπό;
ΕΠΙΦΑΝΗΣ: Ανυψώνεται κάποιος λόγω αξίας ή κινείται στην επιφάνεια, σαν τον φελλό, πουλώντας αξίες,την ίδια του την υπόσταση, μόνο για να "φαίνεται!".
ΕΙΔΩΛΟ: Ανάλογα με το ποιά είναι τα είδωλα, τα οποία θαυμάζουμε και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, μετράμε και το επίπεδο της εποχής!
===
Αριθμός-8- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ: ΔΙΑΣ!)--Ολα σε καλούν να προχωρήσεις σε δρόμους σημαντικούς για την πνευματική σου εξέλιξη. Δείξε εμπιστοσύνη σε ειδικούς και διδασκάλους. Εχεις ανάγκη από καθοδήγηση. Δεν τα ρυθμίζουμε όλα μόνοι μας, όσο ικανοί κι αν είμαστε. Οι πληροφορίες θα έρχονται από παντού, αρκεί ο άνθρωπος να είναι σε θέση να τις διακρίνει. Οι έννοιες, στις οποίες πρέπει να εμβαθύνεις, είναι:
ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ: Πρέπει να συνοδεύεται από αγάπη για κάποιο έργο ή υψηλό σκοπό, αλλιώς το άτομο της "αυταπάρνησης" γίνεται θύμα όσων βολεύονται κοντά του(= στα υπάρχοντά του, στις ικανότητές του, στην υπερ-προσφορά
του).
ΣΚΟΠΟΣ: Ποιός είναι ο σκοπός για τον οποίο προσπαθώ και κοπιάζω; Για να
"εχω" -όσα θέλω να έχω- και μέσα απ' αυτά να μετριέται η αξία μου; ( =όλα για μένα) ή η αξία μου στηρίζεται σ΄αυτό που "είμαι", ως άτομο, και, ναι θέλω να έχω πολλά για να βοηθηθούν κι άλλοι άνθρωποι, που έχουν ανάγκες;;

===
ΑΡΙΘΜΟΣ-9- (ΑΡΧΕΤΥΠΟ: ΑΔΗΣ )-Ερχεται η στιγμή να δεις, να αποδεχτείς και να αξιοποιήσεις τις αρνητικές πλευρές του εαυτού σου. Μη τις απο-φεύγεις γιατί είναι "Δυνάμεις σου". Μόνο που, αποφεύγοντας να τις αντικρύσεις, εκδηλώνονται αρνητικά. Π.χ., αν παραδεχτώ ότι έχω ΠΕΙΣΜΑ, και το αποδεχτώ ως προσωπικό μου στοιχείο, τότε μπορώ να το χρησιμοποιήσω δημιουργικά. Αλλο είναι να πάω κόντρα στους ανθρώπους (θα το κάνω μια και είμαι πεισματάρικο άτομο) και πεισματικά να προξενώ εντάσεις στις σχέσεις μου, κι άλλο είναι " με πείσμα δημιουργικό να δουλεύω για να υλοποιήσω τα όνειρά μου! ". Είναι απόδειξη γενναιότητας, το να είμαι σε θέση να αντικρύσω ολόκληρο τον εαυτό μου. Είναι αρχή ανοδικής πορείας, αρκεί να προσθέσουμε στα αρνητικά μας στοιχεία, Αγάπη, Καλωσύνη και Σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Σκέφτηκες ποτέ, ότι είσαι κυριαρχικό άτομο; Καλό ή κακό;. ΚΑΚΟ είναι, όταν προσπαθεί κάποιος να "κυριαρχεί" πάνω στους ανθρώπους ( καταπιέζοντας, επιβάλλοντας, παραμερίζοντας= έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο). Είναι όμως ΚΑΛΟ όταν "κυριαρχει"(= έχει κύρος, θέση) μέσα από αυτά που έχει καταφέρει και τα υπηρετεί για το καλό πολλών ανθρώπων!

====
Αριθμός-11- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ: ΤΥΦΩΕΑΣ )- Αναπόφευκτη δοκιμασία. Πισωγύρισμα. Μη δυσανασχετείς. Είναι μεγάλη ευκαιρία για να κοιτάξεις για καλά τί γίνεται μέσα σου. Ανοιξε την καρδιά σου, δώσε προσοχή στα συναισθήματά σου, βγάλε συμπεράσματα και θα μάθεις πολλά. Μην περνάς σε δράση. Είναι η ώρα του απολογισμού. Μάθε το " αποδέχομαι αυτό που δεν μπορώ ν΄αλλάξω. Παραμένω ήρεμος και σταθερός στον στόχο μου. Περιμένω, θυσιάζοντας τις επιθυμίες μου...προς το παρόν!". Πολύ χρήσιμη θα είναι η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, μια και χαρακτηρίζει τον άνθρωπο της αναβαθμισμένης συνειδητότητας. Ο λιγότερο εξελιγμένος κρίνει, χαρακτηρίζει τους άλλους, με σκοπό να υπερέχει. Εντάξει, είναι ο στόχος του ματαιόδοξου...να ξεχωρίζει! Εσύ όμως ανήκεις σ΄αυτούς;

===
Αριθμός-14- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ: ΡΕΑ- ΚΡΟΝΟΣ )--Ηρθε η ώρα να βάλλεις νέους στόχους. Πρόσεξε να είναι εύκολοι στόχοι, προσιτοί, που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Δεν είναι η ώρα για μεγαλεπήβολα σχέδια. Πρέπει πρώτα να μάθεις τον "Νόμο της Διαδικασίας"( = όλα γίνονται στην ώρα τους και όχι όταν το θέλουμε εμείς!). Χρειάζεται προετοιμασία και φροντίδα για να πετύχει κάτι. Η ανυπομονησία βλάπτει την κάθε προσπάθεια. Για να φτάσουμε στο αντικείμενο των πόθων μας πρέπει να δουλέψουμε με αγάπη και ενδιαφέρον γι΄αυτό που ποθούμε. Τίποτε δεν χαρίζεται. Ομως δεν περιφρονούμε την ζωή! Οργάνωσε τον χρόνο σου έτσι, ώστε να χωράει και η ξεκούραση αλλά και η διασκέδαση στη ζωή σου. Και το πώς διασκεδάζει ο καθένας είναι υποκειμενικό. Δεν μας κυβερνάει το " πώς είναι της μόδας και το πώς συνηθίζεται". Σεβόμενοι τον εαυτό μας, αποφασίζουμε για το τρόπο διασκέδασης που μας αρέσει και μας γεμίζει με χαρά! Διασκέδαση δεν είναι "εξοντώνομαι" για να είμαι...τί να είμαι; Οχι εγώ;

 

 

Με οδηγό τα Ελληνικά Αρχέτυπα!

 

Περιμένοντας και ατενίζοντας τον μήνα Σεπτέμβριο - που ανοίγουν τα σχολεία - σας προτείνω πάλι ένα "παιχνίδι" ! Θα σας δώσω αριθμούς από το 1 έως το 17. Ο κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα Ελληνικό Αρχέτυπο. Κλείνετε τα μάτια σας για λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα! Φαντάζεστε όλους τους αριθμούς, σαν να τους βλέπετε γραμμένους σε ένα λευκό χαρτί. Ποιός αριθμός σας ελκύει; Ποιόν δεν μπορείτε να αποφύγετε;...Τον επιλέξατε; Ωραία! Εσείς θα ξέρετε τον αριθμό σας. Δεν χρειάζεται να μας τον φανερώσετε!Γράψτε μου μόνο ως σχόλιο την λέξη, " εντάξει". Κατόπιν αυτού θα σας δώσω το μήνυμα που αντιστοιχεί στο κάθε αρχέτυπο κι εσείς θα έχετε την απάντηση στο δικό σας!Ξεκινάμε;
Οι αριθμοί:1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17.

                                  

 

Νέες απαντήσεις Αρχετύπων!


Αριθμός-5- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ:  ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ )- Αυτή την εποχή μόνο η καθαρή λογική θα σε βοηθήσει διαχειριστείς σωστά τα θέματά σου. Μην έχεις όμως την απαίτηση μόνο με το μυαλό να κατανοήσεις το σύμπαν και να βεβαιωθείς για την ύπαρξη του Θεού. Αν σε κατακλύζουν δυσαρέσκειες και αμφιβολίες για πολλά, σκέψου μήπως όλα αυτά σε οδηγούν στο να προχωρήσεις σε μονοπατια πιο πνευματικά. Μη στοχεύεις μόνο σε υλικά αγαθά (πλούτο, δόξα, απολαύσεις). Παραμένεις στο ανικανοποίητο. Σκέψου λίγο τις εξής έννοιες:
* ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΙ...σε τί; Σ΄αυτό που με περιορίζει ή σ΄αυτό που με αναγκάζει να προχωρήσω πιο πέρα από τα στεγανά μου; Εναντιώνομαι στον "δυνάστη", που με καταπιέζει ή μήπως και στον "σοφό" που με προάγει;;
* ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟ...Τί μετράω και απογοητεύομαι;  Οσα προγραμμάτισα ν΄αποκτήσω ή όσα απέκτησα; Οσα περιμένω να πάρω ή όσα έχω πάρει; Σκέψου, λοιπόν, μια και ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ σου αυτό θέλει, να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου σωστά και δίκαια!

===
Αριθμός-16- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ: ΓΑΙΑ )-Αναπόφευκτο στάδιο συγκρούσεων, έστω κι αν έχεις ξεκινήσει καινούργια πράγματα ή έχεις μπει σε νέα κατάσταση ζωής. Μην ανησυχείς! Δεν γίνεται κάτι κακό. Απλώς στην αρχή νέων καταστάσεων προκαλούνται ζυμώσεις ( το παλιό με το καινούργιο. Οι παλιές συνήθειες με τις νέες απαιτήσεις, κ.λ.π.) Ετσι γίνονται οι αλλαγές και καλό είναι να το γνωρίζουμε, όταν ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Το μόνο που βοηθάει τότε είναι να μη ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους, γιατί θα δημιουργήσουμε νέες ζυμώσεις ( μέσω συγκρούσεων και αντιθέσεων) που μπορεί να μας γεμίσουν με πίκρα, να χαλάσουν οι πολλά υποσχόμενες νέες σχέσεις και να τα κάνουμε θάλασσα από μόνοι μας. Το λυπηρό είναι ότι αυτό δηλητηριάζει ακόμα και τους γάμους και οι σύντροφοι, γεμάτοι από πίκρα, διαιωνίζουν την σύγκρουση της ΓΑΙΑΣ για μια ολόκληρη ζωή! Σωτηρία; Μόνο η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ! Γίνε παρατηρητής της κατάστασης. Μην παίρνεις αποφάσεις. Μην κρίνεις (παρά μόνο τον εαυτό σου). Διδάξου απ΄ό,τι συμβαίνει, γιατί θ΄αλλάξουν πολλά!

===

Αριθμός-12-( Αρχέτυπο: -ΔΗΜΗΤΡΑ )- Στάδιο συγκομιδής! "Θερίζω αυτό που έχω σπείρει" και υπόσχεται την ΑΦΘΟΝΙΑ! Πρόσεχε όμως γιατί η ΑΠΛΗΣΤΙΑ μπορεί να καταστρέψει όλα όσα έχεις χτίσει μέχρι σήμερα και να γίνει μεγάλη απειλή για την ευτυχία σου. Για να περάσεις όμορφα στο στάδιο της Δήμητρας, καλό θα ήταν να μετρήσεις τα "πόσα έχεις" και όχι "πόσα σου λείπουν". Κι όταν τελειώσεις με τον λογαριασμό, θυμήσου να σημειώσεις, ότι πάνω από το "προσωπικό όφελος" υπάρχει και "το καλό του άλλου". Μόλις κοιτάξεις τα πράγματα απ΄αυτήν τη σκοπιά, το στάδιο της "Δήμητρας" θα σου χαρίσει πολλά αγαθά. Σημείωσε ακόμα δύο έννοιες! "ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ"= έργο που προσφέρει κάτι καλό και στο σύνολο (= περιέχει πάντα και το καλό του άλλου). Οταν ο "ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ" μας είναι μόνο "το καλό το δικό μας", περιέχει μπόλικο εγωισμό. Επίσης την έννοια "ΕΠΕΝΔΥΣΗ". Σε τί επενδύω; Ολα μπορούν να ανατραπούν. Αντίθετα,"Η Πίστη στο Θεό", η "Αγάπη για το έργο μας" και η "Θέληση για το Καλό" δεν μας προδίδουν ποτέ!

 

 

Νέες απαντήσεις από τα Αρχέτυπα!

=====
Αριθμός-17- ( Αρχέτυπο: ΧΑΟΣ )- Τα παλιά τελείωσαν! Ξεκινάει νέος κύκλος ζωής! Πρέπει όμως να "γκρεμιστεί" το παλιό ( παλιός τρόπος σκέψης, τρόπος ζωής, ανάγκες, σχέσεις...όλα αλλάζουν)... για να "χτιστεί" το καινούργιο. Είναι νόμος ισορροπίας! Ετσι, λοιπόν, στο καινούργιο ξεκίνημα, όταν προετοιμάζονται οι νέες συνθήκες ζωής, η λογική μας δεν είναι σε θέση να διακρίνει τίποτε. Επικρατεί ένα χάος, τόσο στη σκέψη μας όσο και στα γεγονότα της ζωής μας. Γι΄αυτό και μας κατακλύζει ο φόβος. Νιώθουμε γύρω μας ένα κενό, που οδηγεί πολλούς σε πανικό!
Συμβουλή σωτηρίας είναι το να προχωρήσουμε, μαζί με τον φόβο μας,στις καινούργιες προοπτικές, που ανοίγονται μπροστά μας. Αν παραμείνεις στα παλιά, θα ζήσεις ένα ασφυκτικό τέλμα ζωής! Χρειάζεσαι καθοδήγηση από έμπειρο καθοδηγητή, γιατί ο φόβος και η ανασφάλεια, μπροστά στο Αγνωστο που ανοίγεται μπροστά σου, δεν σε αφήνουν να έχει καθαρή κρίση. Ολες οι σκέψεις και οι αντιρρήσεις σου υπαγορεύονται από τον ΦΟΒΟ, έστω κι αν δεν εκδηλώνεται σαν φόβος, αλλά σαν "λογική".

===
Αριθμός-15-( Αρχέτυπο: ΟΥΡΑΝΟΣ)- Νέα ζωή! Ερχεται μέσα από δυσκολίες, αλλά είναι βέβαιο, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Προς το παρόν ηρέμησε, μην περιμένεις πολλά και οργάνωσε την καθημερινότητά σου με τα καινούργια δεδομένα. Νοικοκύρεψε το περιβάλλον σου και μην ασχολείσαι με το παρελθόν. Ο,τι τελείωσε άφησέ το να φύγει οριστικά. Μετά θα έλθει η προσδοκία για κάτι ουσιαστικότερο. Οποιες δυσκολίες κι αν υπάρχουν ακόμα, είναι για να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό μας να επικεντρώνεται στο παρόν. ΤΩΡΑ τί έχεις να κάνεις; Να φροντίσεις κάτι; Να χαρείς με κάτι; Να χαλαρώσεις και να ευχαριστηθείς και το χουζούρι; Κάνε απλά πράγματα και έχε εμπιστοσύνη στην αναπόφευκτη ροή του σύμπαντος. Δεν τα κάνουμε όλα πιέζοντας τις καταστάσεις και δεν τα ρυθμίζει όλα ο "εγωιστής" εγκέφαλός μας! Υπάρχουν και Συμπαντικοί Νόμοι που καλό είναι να τους σεβόμαστε. Ο ΟΥΡΑΝΟΣ, λοιπόν, σε εκπαιδεύει να έχεις ΠΙΣΤΗ και ΕΛΠΙΔΑ όσο προετοιμάζονται οι αλλαγές στη ζωή σου. Μη χαλάς αυτή την ισορροπία με το να αδημονείς!
==

Αριθμός-6- ( Αρχέτυπο: ΠΑΝΔΩΡΑ )- Επιθυμείς πολλά! Γοητεύεσαι από πολλά! Και ίσως...σου αρέσει και να γοητεύεις! Δεν αντιλέγω! Πλούσιο το δυναμικό σου, αλλά χρειάζεται προσοχή! Η ενέργεια της "γοητείας" διαθέτει μαγνητική ποιότητα. Κι αυτός ο μαγνητισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε πάθη,( μεταξύ των οποίων και εμμονές, προσκολλήσεις, ονειροπόληση άγονη κ.λ.π.) που οδηγούν τη ζωή μας σε λάθος δρόμους. Ο ψυχικός πόνος τότε θα είναι μεγάλος! Πρόταση σωτηρίας είναι το να μπει σε προτεραιότητα η Γνώση
του Εαυτού μας, για να εξευγενίσουμε αυτό το δυναμικό.
Προσοχή στην έννοια ΓΟΗΤΕΙΑ! Μας κινητοποιεί προς ένα στόχο. Αν συνδέεται με αξίες, υψηλά ιδανικά, π.χ. αγάπη για τον συνάνθρωπο και γενικά το σύνολο, τότε μιλάμε για ανώτερο συνειδησιακό επίπεδο και αυτό που μας γοητεύει θα μας ανοίξει δρόμους δημιουργικούς και σπουδαίους για τη ζωή μας. Το εύχομαι! Προσοχή όμως στη ΠΑΝΔΩΡΑ που μας οδηγεί σαγηνευτικά προς την Ματαιοδοξία, την Τάση Κυριαρχίας και την Μεγαλομανία! Θα γίνει επικίνδυνη! Φανταστείτε όμως ένα δυναμικό ΠΑΝΔΩΡΑΣ, που στοχεύει σε κάτι ανώτερο των παθών μας!!!

===
Αριθμός-3- ( ΑΡΧΕΤΥΠΟ: ΕΡΩΣ-ΨΥΧΗ )-Από τη ζωή σου λείπει, πιθανόν, ο ΕΡΩΤΑΣ! Οχι η σεξουαλική ικανοποίηση. Ο Ερωτας για κάτι, που θα το αγκαλιάσεις με αγάπη και δίχως να στοχεύεις στο υλικό όφελος! Μόνο έτσι θα γίνει πηγή χαράς για σένα. Αυτό μπορεί να είναι σκοπός, επιδίωξη, κάποια ιδέα, που σε καλεί να την υλοποιήσεις, ίσως και άτομο που θα το αγαπήσεις χωρίς ιδιοτέλεια. Ο,τι και να αγαπήσεις, βάλε στη σχέση αυτή την ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ και πρόσεξε την ιδιοτέλεια, τον εγωισμό, το πείσμα. Μην ανυπομονείς, όταν ξεκινάς κάτι με αγάπη. Ολα υπόκεινται στον Νόμο της Διαδικασίας. Ολα παράγονται μέσα από ένα διαρκές "γίγνεσθαι". Μη τα καταστρέφεις με την ανυπομονησία! Κι ακόμα,για να κερδίσεις κάτι καλύτερο, καλείσαι να θυσιάσεις (= να χάσεις) κάτι άλλο...ίσως τη βολή σου, κάποιες συνήθειες! Ο ΕΡΩΤΑΣ δεν ενώνει μόνο άτομα. Φέρνει κοντά τον άνθρωπο και με τις μεγάλες ιδέες, την δημιουργία κάποιου έργου ή την ίδια την χαρά της ζωής!
===

 

Οι απαντήσεις καθοδήγησης, μέσω των αρχετύπων!

 

               Χαλαρός

Αριθμός -1-.( Αρχέτυπο: ΟΙΔΙΠΠΟΥΣ)-- Είναι καιρός να εκδηλώσεις τις ηγετικές σου ικανότητες. Πάρε αποφάσεις και πέρνα σε δράση έχοντας κατά νου, ότι εσύ πρέπει να έχεις τον πρώτο λόγο στα θέματα που αφορούν τη ζωή σου. Αυτό που μπορεί να σε εμποδίσει να λειτουργήσεις, ως "ηγέτης",δυναμικά είναι η ΕΥΘΙΞΙΑ. Οσοι έχουν διαφορετική γνώμη από την δική σου δεν σε "παραμερίζουν", δεν σε "υποτιμούν", δεν σε "διαγράφουν". Απλώς έχουν διαφορετική γνώμη. Ως ηγετική φυσιογνωμία, οδήγησέ τους στο να κάνουν μαζί σου εποικοδομητικό διάλογο. Ναι, μπορείς! Αρκεί να ελέγξεις την ΟΡΓΗ που ξυπνάει μέσα σου για πολλά. Χρησιμοποίησέ την -ως ενέργεια- δημιουργικά και όχι αυτοκαταστροφικά!

   Σοκαρισμένος

Αριθμός-10-. ( Αρχέτυπο: ΠΟΣΕΙΔΩΝ)--Ολα όσα συμβαίνουν γύρω σου και σε οδηγούν στο να προσπαθείς, να μοχθείς, να πιέζεσαι, να αναθεωρείς, να απελπίζεσαι, να ελπίζεις, να πεισμώνεις, να χαίρεσαι, και πολλά άλλα, είναι η ίδια η ΖΩΗ, που σαν Μεγάλος Δάσκαλος μας εκπαιδεύει. Ο ΣΤΙΒΟΣ της πραγματικότητας μέσα στον οποίο προπονούμαστε, ώστε να γίνουμε "αξιοι". Και ο άξιος της ζωής είναι αυτός που αποδέχεται την πραγματικότητα και επιστρατεύοντας τις δυνάμεις του την αντιμετωπίζει. Το αντίθετο οδηγεί
σε παραίτηση, αποτυχία,κατάθλιψη. Και τότε ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ( ΖΩΗ) μας τιμωρεί με την ΤΡΙΑΙΝΑ του(= με τις ίδιες μας τις ενοχές). Θεραπεία; Το μη ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Να κοιτάξουμε μέσα μας για να δούμε πού κάνουμε λάθος εμείς. "Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε!". Τα πάντα είναι πορεία εξέλιξης!

===

     Σοκαρισμένος


Αριθμός-2-. ( Αρχέτυπο:ΟΡΦΕΑΣ)- Πρόσεχε πού ξοδεύεις ή σπαταλάς τις δυνάμεις σου. Είσαι ικανό άτομο, με πολλά χαρίσματα, που πάει να πει, ότι η ψυχή σου διαθέτει πλούσιο δυναμικό. Αυτό σε κάνει να ανακατεύεσαι με πολλά (δραστηριότητες, υποχρεώσεις, ευθύνες που δεν σου ανήκουν πάντα, "τρέχεις και δεν φτάνεις", που λέμε) και ζεις μέσα στην ένταση. Εντάξει, τα καταφέρνεις. Τί γίνεται όμως με το ανικανοποίητο που μαζεύεται μέσα σου και δεν ξέρεις γιατί; Εχεις χρέος απέναντι στον πλούσιο εαυτό σου, να τον γνωρίσεις σε βάθος. Ναι, αυτογνωσία επειγόντως με καθοδήγηση από ειδικό! Προς το παρόν, το μόνο που σε συμβουλεύει ο "Ορφέας σου" είναι: Πρόσεχε την ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ! Σε αποδυναμώνει. Φρόντισε να έχεις ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ και ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ. Και όχι όλους τους στόχους μαζί! Ενας έως δύο κάθε φορά. Και μία ερώτηση: Υπάρχει κάτι που να το αγαπάς πολύ; Οχι άτομο. Επιδίωξη! Οραμα ζωής που όταν γίνει έργο θα προσφέρει κάτι καλό και σε άλλους! Αυτό είναι ο ΟΡΦΕΑΣ. Κι αν τον προδώσεις...θα πονέσεις πολύ!

====

 Μπερδεμένος
Αριθμός-13-. (Αρχέτυπο:ΕΣΤΙΑ)- Ολα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου είναι για να σου διδάξουν ΤΟ ΜΕΤΡΟ! Οι υπερβολές, ακόμα και οι συναισθηματικές υπερβολές, σε βλάπτουν. Η δύναμή σου είναι εσωτερική ( ο εσωτερικός σου πλούτος). Από εκεί θα αντλείς δύναμη και θα την ακτινοβολείς στο περιβάλλον σου. Ετσι θα γίνεσαι "Εστία Θαλπωρής" για πολλούς. Μην επιδιώκεις να "φαίνεσαι" με εξωτερικά διακριτικά ή προνόμια. Δεν είναι αυτός ο ρόλλος σου. Μπορείς να ευεργετήσεις την οικογένειά σου ( ή το επαγγελματικό σου περιβάλλον) αν αφήσεις να φανεί η εσωτερική σου ζεστασιά, που τροφοδοτεί τις ψυχές με απίστευτη γαλήνη και μετουσιώνεται σε αίσθημα ασφάλειας. Αρκεί να μην υποβαθμίζεις τον εαυτό σου, να ΣΕΒΕΣΑΙ τα ΟΡΙΑ ΣΟΥ, αλλά και τα ΟΡΙΑ των άλλων. Και η ΕΣΤΙΑ μας εύχεται:" Μακάρι να είναι το ΜΕΤΡΟ, αυτή η αρετή που θα γαλουχήσει τα άτομα από την κούνια, ώστε να τους ανοίξει ο δρόμος της ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ"...


===

   Ουάου!
 Αριθμός-7-.(Αρχέτυπο: ΗΡΑ)- Είσαι σίγουρα 'ατομο ΑΓΑΠΗΣ, ΑΦΩΣΙΩΣΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ! Ομως...προσοχή! Η ΑΓΑΠΗ δεν είναι δέσμευση του άλλου, μα ούτε και δική σου εξάρτηση. Εχεις υψηλές αξίες, μα μην απαιτείς από τους άλλους να δίνουν την ίδια αξία σε όσα για σένα είναι "ακριβά". 

Διανύεις δρόμο ΑΡΕΤΩΝ και μόνο με ΑΡΕΤΕΣ θα επιλύσεις τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν. Αλλιώς ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και το τίμημα θα "καίει" το ψυχικό σου πεδίο.( Αυτό που λέμε,"ψήθηκα" ). Ετσι όμως γίνεται η κάθαρση από αρνητικά στοιχεία, που εμποδίζουν την εξέλιξή μας, αλλά και τη χαρά να επικρατήσει στη ζωή μας. Δώσε προσοχή στις εξής έννοιες: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! Ποιά είναι η εγγύηση; Ο σκοπός είναι να κάνεις ό,τι κάνεις από αγάπη γι΄αυτό που επιλέγεις ( Εργο ή ανθρωπο). ΣΥΜΦΕΡΟΝ! Πρόσεξε να δεις τί μαθαίνεις για το άτομό σου, έστω κι αν οι άλλοι σ΄εκμεταλεύονται. ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ!αν  υπάρχει στις σχέσεις σου, να ξέρεις ότι είναι η σύγκρουση των αντιθέτων. 
Νίκη και Ηττα= Δοκιμασία και 
Δάσκαλος! Σκέψου τί μαθαίνεις για σένα μέσα από την αναμέτρηση! Τί σου προσφέρει;

 

                                            

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

                           

 

Πολυαγαπημένε Πάνα, και όλοι εσείς οι θεοί
που κατοικείτε εδώ τριγύρω,
βοηθήστε να γίνω όμορφος εσωτερικά

Να φαίνομαι αυτό που είμαι.


να βλέπω τη σοφία ως τον μόνο πλούτο,


και ο πλούτος μου


να μην είναι μεγαλύτερος
απ΄όσο μπορώ ν΄αντέξω!

 

            

 

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΨΥΧΗΣ


( Σωκράτης/ από την ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ)

                       *

Σε αποσπάσματα από την Απολογία ακούμε τον Σωκράτη να υπερασπίζεται την αλήθεια. Υπήρχε όμως και ένα δεύτερο σημαντικό θέμα στην απολογία του - η ανάγκη του κάθε ανθρώπου να ενδυναμώσει την ψυχή του.

 ***

Και δανειζόμαστε ένα απόσπασμα - ακόμα μία φορά - από το βιβλίο, " Η Μέθοδος του Σωκράτη", του Ρόναλντ Γκρός. Ας το προσέξουμε, ως μία φωνή από το μακρινό παρελθόν αυτού του τόπου!

 

 

 

                                  

 

                      

 

" Ω, άνδρες Αθηναίοι, σας περιβάλλω με την εγκάρδια αγάπη μου, αλλά όσο αναπνέω και είμαι σε θέση να φιλοσοφώ, δεν θα πάψω να φιλοσοφώ και να σας προτρέπω στην οδό της αρετής και να σας δείχνω τον ορθό δρόμο, λέγοντας όσα συνηθίζω να λέω:


Ω εσύ, άριστε εκ των ανδρών, εσύ που είσαι Αθηναίος, από την μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη, την πόλη της σοφίας, της ηθικής, της δύναμης και του μεγαλείου, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ να φροντίζεις πώς θα αποκτήσεις όλο και περισσότερα χρήματα ενώ θα έπρεπε να φροντίζεις για τη δόξα και την τιμή σου, για την πνευματική μόρφωση, για την αλήθεια και για την ψυχή σου;


Κι αν κάποιος με αμφισβητήσει και μου πει ότι φροντίζει για όλ΄αυτά, δεν θα τον αφήσω έτσι...θα τον ελέγξω. Κι αν θεωρήσω πως δεν έχει αρετή μολονότι αυτός ισχυρίζεται ότι έχει, θα τον ονειδίσω, θα τον κατηγορήσω ανοιχτά ότι θεωρεί τα πολυτιμότερα αγαθά ευτελή, τα δε ευτελή πολυτιμότατα...{...}
Διότι αυτό διατάσσει ο Θεός και θεωρώ ότι καθήκον μου απέναντι στην πολιτεία είναι να υπηρετώ τον Θεό. Δεν κάνω τίποτε άλλο, άλλωστε, παρά να προσπαθώ να πείσω νέους και γέρους, ότι οφείλετε να φροντίζετε περισσότερο για την ψυχή σας παρά για το σώμα σας και για το πώς να αποκτήσετε χρήματα.
Τα χρήματα δεν φέρνουν την αρετή, αλλά η αρετή μπορεί να φέρει και χρήματα και άλλα αγαθά στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο."

 

 

                   

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ

           

Ο Σωκράτης διδάσκει με ερωτήσεις!

Στον Πλατωνικό διάλογο "Μένων", ο Σωκράτης διαπλάθει έναν νέο τρόπο διδασκαλίας που βασίζεται στη διατύπωση ερωτημάτων μάλλον παρά στην προσφορά πληροφοριών.
Διδάσκει έναν νεαρό δούλο πώς να υπολογίζει τις πλευρές ενός τετραγώνου χωρίς να του κάνει διδασκαλία. Αρχικά ο δούλος υποθέτει πώς οι πλευρές θα πρέπει να έχουν...κάποιο μήκος. Μόλις ο Σωκράτης αρχίζει να υποβάλλει ερωτήματα, ο δούλος, όπως τόσοι άλλοι συνομιλητές του φιλοσόφου, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπερασπισθεί την αρχική του άποψη.
" Βοηθήσαμε αυτό το αγόρι να βρει τον δρόμο προς τη σωστή απάντηση" σχολιάζει ο Σωκράτης, " διότι τώρα δεν την αγνοεί απλώς, αλλά επιθυμεί να την αναζητήσει". Ο Σωκράτης σταδιακά οδηγεί το αγόρι να εντοπίσει τη λύση μόνο του../../.

---
Και ο Ρόναλντ Γκρός, ο οποίος ασχολήθηκε σε όλη του τη ζωή με την εφαρμογή της Σωκρατικής φιλοσοφίας στην καθημερινή ζωή- και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης- μας λέει πώς να εφαρμόσουμε "τις ερωτήσεις" στις σχέσεις μας,ώστε να αλλάζουμε τη στάση των άλλων απέναντί μας, φυσικά προς το καλύτερο.
Ας δούμε ένα παράδειγμα του Ρόναλντ Γκρός.

" Ενα βράδυ, την ώρα που οι γονείς έρχονταν να πάρουν τα παιδιά τους από το γυμναστήριο, μιά μητέρα "απαίτησε" θυμωμένη "να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο". Η μητέρα αυτή ήταν θυμωμένη, επειδή το παλτό της μικρής της κόρης είχε σκισθεί στο τραπέζι του πινγκ-πονγκ.
Το πρώτο πράγμα που τη ρώτησα (ως υπεύθυνος του χώρου) ήταν: Τί μπορώ να κάνω για να διορθώσω τα πράγματα;". Η γυναίκα κοντοστάθηκε. Μία απλή ερώτηση είχε μετατοπίσει το επίκεντρο της προσοχής της από το πρόβλημα και το οδήγησε στην επίλυσή του.. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε διευθετήσει το θέμα και η μητέρα έφυγε, ευχαριστημένη μάλιστα που η κόρη της συμμετείχε στο πρόγραμμά μας.

* Αλλη περίπτωση:
" Την προηγούμενη εβδομάδα, γράφει ο Ρόναλντ Γκρός, πήγαινα στην Χριστιανική Ενωση Νέων για να δώσω μάθημα κατάδυσης στα πλαίσια ενός προγράμματός μας, όταν ένα από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με σταμάτησε προκειμένου να εκφράσει τα παράπονά του για το χάος που είχαν προκαλέσει οι εργασίες ανακαίνισης του χώρου. Οσο διαμαρτυρόταν, τόσο χειροτέρευε η διάθεσή του. Δεν αντέκρουσα τα όσα υποστήριζε. Κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα για μιά καλή ερώτηση.
- Προς τί αυτός ο ενθουσιασμός, που ανακόπτεται από την ανακαίνιση του χώρου; ρώτησα.
- Ο ενθουσιασμός; Για τίποτα, αποκρίθηκε.
- Τότε, λοιπόν, για ποιό πράγμα θα μπορούσες να νιώσεις ενθουσιασμό αν το ήθελες;
Αυτό ήταν το κλειδί που άνοιξε την πόρτα. Ξαφνικά κοίταξε γύρω του και άρχισε να βλέπει τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Εδειξε τον ενθουσιασμό του για τη νέα αίθουσα για την άρση βαρών, για το νέο σύστημα καρδιοαγγειακής άσκησης...κ.λ.π,κ.λ.π.
Μία ερώτηση άλλαξε το επίκεντρο της προσοχής του και, κατά συνέπεια, το πώς αισθανόταν. Κι εσείς κι εγώ μπορούμε ν΄αλλάξουμε τον τρόπο που νιώθουμε μέσα σε μία στιγμή, μεταθέτοντας απλώς την προσοχή μας σε κάποιο άλλο σημείο...με μία ερώτηση, προς τον εαυτό μας ή προς τον συνομιλητή μας..."

                                            
                     *


Βοηθήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας, τους συγγενείς σας και τους φίλους ή συνεργάτες σας ( σε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ σας), υποβάλλοντας ερωτήματα που οδηγούν προς τις λύσεις!!! ...κατά την μέθοδο του Σωκράτη!
*

 

 

                                    

 

 

Ο Σωκράτης και οι φίλοι του

   

" Είναι σαν να βλέπει κατευθείαν
στην ψυχή μου"

      Μπερδεμένος

Πώς ήταν να είναι κανείς φίλος του Σωκράτη; Ακολουθεί η πιό διάσημη περιγραφή, εκείνη που έδωσε ο Αλκιβιάδης κατά τη συνεστίαση που περιγράφεται στο Συμπόσιο.

" Δεν είναι ότι δεν έχω ξανακούσει προικισμένους ρήτορες. Κανείς τους όμως, ούτε καν ο Περικλής, δεν με έχει συγκινήσει τόσο πολύ. Παραδέχομαι ότι μιλούν ωραία, ωστόσο δεν διαθέτουν τη διεισδυτικότητα του Σωκράτη. Οταν απευθύνεται σε μένα, απευθύνεται αποκλειστικά σε μένα. Μέσα από τις εξονυχιστικές του ερωτήσεις, συνειδητοποιώ ότι δεν σέβομαι τον εαυτό μου και ότι είναι ανάγκη να κάνω κάτι γι΄αυτό.

Οταν συζητώ μαζί του, συγκλονίζομαι τόσο από τη δύναμη των ιδεών του, που νιώθω την επίδρασή τους σε σωματικό επίπεδο: Η καρδιά μου κτυπά γρηγορότερα, τα μάτια μου πλημμυρίζουν δάκρυα. Εχω δει ότι και άλλοι έχουν την ίδια αντίδραση στην προσέγγισή του.

Μην το αρνείσαι, Σωκράτη! Τώρα, αυτή τη στιγμή, ξέρω ότι αν σε αφήσω να αρχίσεις τις ερωτήσεις, θα μου ξανασυμβεί το ίδιο. Γι ΄αυτό και θέλω να συνεχίσω να μιλώ και να παραμείνω μεθυσμένος ...είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγω την προσπάθειά σου να μου αποδείξεις ότι πρέπει να ανανήψω!!!"

                          Μπερδεμένος

 ( Κι εδώ καλούμαι  να θυμηθώ (ως άνθρωπος) πόσες φορές αντέδρασα  αρνητικά στην προσπάθεια κάποιου καλού και έμπειρου φίλου, δασκάλου ή συγγενούς, να μου " δείξει" το λάθος μου ή τα λάθη μου...Και, ως άλλος Αλκηβιάδης, να παραμείνω "μεθυσμένος" , από τον εγωισμό μου, στο στείρο πείσμα μου!!! Σ΄αυτή την περίπτωση..." ο Θεός βοηθός", μια και τα λάθη πληρώνονται και το τίμημα, συχνά, είναι βαρύ! Και...δυστυχώς...τη  δική  μας αμετακίνητη θέση την πληρώνουν και όσοι είναι κοντά μας!!!!)

Ο Σωκράτης , ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΜΟΥ!

 

   " Πώς είναι δυνατόν ο Σωκράτης, ένας φιλόσοφος που έζησε πριν 2.5οο χρόνια, να είναι τόσο επίκαιρος σήμερα; "

Αναρωτιέται ο Ronald Gross στο βιβλίο του, "Η Μέθοδος του Σωκράτη " , ( Εκδ. ΕΝΑΛΙΟΣ).

Και παραθέτει τέσσερεις λόγους γι΄αυτό:

--Ο Σωκράτης και οι συμπολίτες του Αθηναίοι ήταν οι πρώτοι που συνέλαβαν και διακήρυξαν τις πιο πολύτιμες αξίες και αρχές που διέπουν τις συγχρονες κοινωνίες.

-- Αυτές οι  σωκρατικές αξίες και αρχές διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα ιστορία της ανθρωπότητας.

-- Οι περισσότεροι άνθρωποι στη γη σήμερα προσβλέπουν σε αυτές τις αξίες και αρχές.

-- Πάνω απ΄όλα, οι σωκρατικές αξίες και αρχές μπορούν να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ουσιαστικά και να δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Μερικές από αυτές τις αρχαιοελληνικές αξίες και αρχές είναι:

-- Η αυτογνωσία συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθούμε για να ζήσουμε με συνέπεια και αυθεντικότητα.

-- Θα πρέπει να αμφισβητούμε τη "συμβατική σοφία" και να προσπαθούμε να επιβεβαιώνουμε την αλήθεια εμείς οι ίδιοι, αντί να δεχόμαστε αβασάνιστα την κάθε άποψη που θέλουν να μας επιβάλλουν.

-- Το άτομο έχει ηθική και πνευματική εξουσία πάνω στην Ψυχή του.

-- Προκειμένου να είμαστε πιο παραγωγικοί, η σκέψη θα πρέπει να πειθαρχείται από τη λογική και την προσωπική εμπειρία ".

Αυτά και άλλα πολλά  "συζητάει" μαζί μας ο Ronald Gross, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του.Τώρα, πώς βρέθηκα εγώ να διαβαζω τη " Μέθοδο του Σωκράτη "...δεν είναι και τόσο παράξενο ή ασυνήθιστο για τις αναζητήσεις μου. Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω και να μοιραστώ, με όσους ενδιαφέρονται για το ΓΝΩΘΙ Σ΄ΑΥΤΟΝ, είναι η παρακάτω σελίδα του βιβλίου, την οποία αντιγράφω και θα κρίνετε, όσοι τη δαβάσετε, αν λέει σε όλους μας κάτι... 

-------

 ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΜΟΥ

" Ειχα την πρώτη μου επαφή με τον Σωκράτη όταν ήμουν δώδεκα χρόνων. Τότε ήταν που είχα προσέξει μια παράξενη συνήθεια του πατέρα μου : κάθε ημέρα, πριν φύγει από το σπίτι, πήγαινε στη βιβλιοθήκη στο σαλόνι, κατέβαζε το ίδιο χοντρό βιβλίο από το ράφι, το άνοιγε και έσχιζε προσεχτικά ακριβώς έξι φύλλα. Στη συνέχεια τα δίπλωνε, τα έβαζε στην τσέπη του σακακιού του και έφευγε για τη δουλειά του. Κάθε βράδυ, (αφού επέστρεφε) έβγαζε από την τσέπη του εκείνες τις σελίδες, τις ξεδίπλωνε με προσοχή και τις τοποθετούσε πάλι πίσω στο βιβλίο.

 Μία ημέρα, όταν έφυγε, κατέβασα το βιβλίο και διάβασα τον τίτλο του : Πλάτωνος Διάλογοι.

 Το ίδιο βράδυ τον ρώτησα, γιατί το έκανε αυτό και μου απάντησε:

 " Η εργασία μου δεν με φέρνει σε επαφή με ενδιαφέρουσες, προκλητικές ιδέες. Κάθε ημέρα όμως, επι σαράντα πέντε λεπτά, όσο πηγαίνω στη δουλειά μου και επιστρέφω από αυτήν, περνώ την ώρα μου με μερικούς από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που έζησαν ποτέ. Συνδιαλέγονται για τα πιο σημαντικά θέματα. Ακούν στ΄αλήθεια ο ένας τον άλλον και δεν φωνασκούν για να επιβάλλουν τις απόψεις τους! Αυτή η συναναστροφή τους οδηγεί σταδιακά στη σύνεση και στη σοφία " .

  Ο Σωκράτης είχε γίνει μέρος του εαυτού του και είχε αλλάξει τη ζωή του. Στην εφηβεία μου παρατηρούσα πόσο συχνά έθετε την κατάλληλη ερώτηση για να ξεκινήσει μία συζήτηση ή για να την ωθήσει σε κάποιο άλλο, ανώτερο επίπεδο...."

-----

 

 


Αν ο Σωκράτης
κυκλοφορούσε σήμερα ανάμεσά μας, θα παρατηρούσε και θα τόνιζε τα εξής:

 

-- Εχουμε καταντήσει έρμαια μιας παράλογης μανίας κατανάλωσης. Γινόμαστε δούλοι του χρήματος προκειμένου να αποκτήσουμε αγαθά που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε και επιπλέον καταστρέφουμε το περιβάλλον μας. Θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την εσωτερική μας καλλιέργεια και να επανεκτιμήσουμε τη σημασία της ενδυνάμωσης της ψυχής μας.

 

-- Τα χυδαία ψέματα και οι απάτες των οργανισμών και επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες βύθισαν σε κρίση το οικονομικό σύστημα του κόσμου. Πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια.

 

-- Εχουμε παραδώσει τον νου μας στα μαζικά μέσα ενημέρωσης που ναρκώνουν τη σκέψη μας καθώς μας διασκεδάζουν κριολεκτικά μέχρι θανάτου. Πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε μόνοι μας.

 

-- Δεν καλλιεργούμε πια τους δεσμούς φιλίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Πρέπει να φροντίσουμε να αναβιώσει η τέχνη της ευχάριστης και ουσιαστικής συνομιλίας και να μάθουμε να ωριμάζουμε μαζί με φίλους.

 


(Από το βιβλίο, " Η μέθοδος του Σωκράτη ", του Ρόναλντ Γκρόςς )
---....----