Προσωπική ολοκλήρωση!

 

Εδώ και πολλά χρόνια έχει εισβάλλει στην χώρα μας ένα κύμα ξενόφερτων μεθόδων και διδασκαλιών, οι οποίες υπόσχονται στους  νεοέλληνες δρόμους που οδηγούν  προς το  "Γνώθι Σ' Αυτόν".

Οι διδασκαλίες αυτές και οι μέθοδοι ήσαν σε ακμή στην Αμερική, γύρω στην 10ετία του '60.  Αφύπνισαν τον πολίτη της πολυθόρυβης Αμερικής, του είπαν ότι υπάρχει και Εσωτερικός Εαυτός, εκτός από το Προσωπείο της καθημερινότητας, πρότειναν τεχνικές ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων, έσπειραν τον σπόρο της ενδοσκόπησης κι αφήνοντας τον χρόνο να δείξει τα αποτελέσματα, ξεπέρασαν τα σύνορα εκείνης της χώρας και άνοιξαν φτερά για άλλους τόπους.

 

 

 

 

Στην Ελλάδα υποδεχτήκαμε το ξενόφερτο κύμα ως "αγαθόν εισαγωγής".  Στην αρχή με δυσπιστία...με περιέργεια...που σιγά-σιγά έγινε προθυμία στο να υιοθετήσουμε όρους Αυτογνωσίας και να μιλάμε πια πολύ συχνα για  "Εσώτερο Εαυτό",  "Θετική Σκέψη", "Εσωτερική Αναζήτηση"   και άλλα πολλά!!!

ΑβέβαιοςΑβέβαιος

 

Μα καθώς το λεξιλόγιό μας εμπλουτίζεται με νέες λέξεις, όλο και απομακρυνόμαστε από την αλήθεια, ότι η έννοια της Αυτογνωσίας έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα!!!

Το "Γνώθι Σ' αυτόν " του Σωκράτη είναι ένα  μεγάλο κεφάλαιο, που ανήκει στους θησαυρούς του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος...οι οποίοι θησαυροί γονομοποίησαν τις διάνοιες των λαών. Η Αναγέννηση έχει τις ρίζες της σ'αυτήν τη γονιμοποίηση.

Κι αν τα φώτα της απλώθηκαν στα πέρατα της Γης και εμείς σήμερα θαυμάζουμε τις αντανακλάσεις των γνώσεων, που καρποφόρησαν αλλού, χρήσιμο θα ήταν - προτού υιοθετήσουμε τις ξένες περγαμηνές - να σκύψουμε με σεβασμό στο πάτριον έδαφος. Εδώ υπάρχει βαθύ το πηγάδι των γνώσεων.

 

Το να νιώσουμε υπερήφανοι για τα "ιερά της φυλής μας" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ που στιγματίζει!!

Είναι "... προϋπόθεση ψυχικής ισορροπίας και θεμέλιο προσωπικής ολοκλήρωσης", σύμφωνα πάντα με την υπογραφή του Κ.Γκ.Γιούνγκ. Σύμφωνα με την διδασκαλία του,  "...οι άνθρωποι δεν είναι αδύναμες μονάδες πάνω στην Γη.  Διαθέτουν  πλούτο δυνάμεων, οι οποίες τους συνδέουν με το δυναμικό της φυλής τους, μέσα από το ψυχικό πεδίο που μας είναι γνωστό ως Συλλογικό Ασυνείδητο..."  Και το ΓΝΩΘΙ Σ'ΑΥΤΟΝ δεν ολοκληρώνεται στην επαφή με το Υποσυνείδητο, όπου ανακαλύπτει κάποιος τα απωθημένα στοιχεία του και τις νευρώσεις του.

 

Ο δρόμος μιας ολοκληρωμένης Αυτογνωσίας - πάντα κατά τον Γιούνγκ - οδηγεί σε ανώτερα επίπεδα ψυχής, όπου έχουν έδρα οι Αρετές, τα Ιδανικά της φυλής, μαζί με την Πίστη στον Θεό, τον Αυτοσεβασμό και την Αγάπη για τον συνάνθρωπο!

 

Όταν - και αν - φτάσουμε εκεί  "ψηλά" κι ανακαλύψουμε να σιγοκαίει μέσα μας η Ψυχή του Έλληνα, όπως αυτή εκδηλώθηκε σε στάδια εθνικού μεγαλείου, τότε θα γνωρίζουμε πολύ καλά, τί ήθελε να πει ο Γιούνγκ όταν μιλούσε για το  "Συλλογικό Ασυνείδητο", για "Αγάπη προς την Πατρίδα"  και για  "Προσωπική Ολοκλήρωση".

Φιλί

 

Μέχρι τότε...εγώ προσωπικά...προσπαθώ να κάνω γνωριμία με τις ελληνικές πηγές της Αυτογνωσίας, όπως αυτές αποκαλύπτονται μέσα από τις μελέτες εμπνευσμένων ερευνητών και  - με αγάπη για την Γνώση-  επιχειρώ να μοιραστώ μαζι σας ο,τι εχω γνωρίσει και εκτιμήσει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μελέτες και έρευνες του Γάλλου ψυχολόγου-ερευνητή Paul Diel, η Ελληνική Μυθολογία είναι θησαυροφυλάκιο γνώσεων. Οι θεοί και οι ήρωες συμβολίζουν ψυχικούς μηχανισμούς και στάδια εξέλιξης, κοινά για όλους τους ανθρώπους. Γνωρίζοντας αυτά τα στάδια ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι σαν να κρατά στα χέρια του έναν ΧΑΡΤΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ, που θα τον οδηγήσει με ασφάλεια στην προσωπική του ισορροπία και ολοκλήρωση.

Αυτός ο "Χάρτης" είναι γεμάτος με σύμβολα, τα οποια μας προσφέρονται μέσα από τους μύθους θεών  και ηρώων. Οι χαρακτήρες τους συμβολίζουν πρότυπα αρχέγονης συμπεριφοράς, τα οποία λειτουργούν ως ψυχικοί μηχανισμοί και στάδια ανθρώπινης εξέλιξης. Αυτά τα πρότυπα αρχέγονης συμπεριφοράς ονομάστηκαν από τον Κ.Γκ.Γιουνγκ ΑΡΧΕΤΥΠΑ!!!

Σοκαρισμένος

Και μας εξηγεί ότι..."...τα Αρχέτυπα προσφέρουν στον άνθρωπο-αναζητητή την ασφάλεια του  "ΑΝΗΚΕΙΝ", το οποίο, με τη σειρά του, προστατεύει το άτομο από το "ΞΕΡΡΙΖΩΜΑ".  Μια ψυχική κατάσταση, πολύ επικίνδυνη για την ψυχική ισορροπία του ατόμου, στον  δρόμο της Αυτογνωσίας.

Με το δυναμικο του "Ανηκειν" ο καθε μυθος απορροφαει το συμπτωμα καθε ψυχικης δυσλειτουργιας. Με τις εντυπωσεις που δημιουργει στο συνειδητό, πυροδοτεί την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ Συνειδητού και Ασυνειδήτου. Έτσι απλά και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από το άτομο, εξασφαλίζεται η προϋπόθεση της Αυτογνωσιας, που

 

είναι η ...

 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ!"

 

Κι αυτό είναι το πρώτο σημαντικό σκαλοπάτι της εσωτερικής μας εξέλιξης!

...............

 

 

 

 

Αυτά που εκτιμώ και τα εμπιστεύομαι, μια και έχω δει τα αποτελέσματά τους μέσα από την πρακτική τους εφαρμογή, τα μοιράζομαι μαζιίσας. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν γιατί σέβομαι πολύ την Ελεύθερη Βούληση  και τον όνθρωπο!