ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΖΩΗΣ

 ( Για επαναπρογραμματισμό του νου, μια και οι αρνητικές μας πεποιθήσεις κάνουν τη ζωή    μας  δύσκολη!)

                                            Σοκαρισμένος( Από ανώνυμη διδασκαλία!)


             ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ χ 3      ...για                               ισορροπημένη ΖΩΗ

                                          Φιλί( Πρώτη δεκάδα)


1. Σταματήστε να ξοδεύετε χρόνο με τους λάθος ανθρώπους

2. Σταματήστε να φεύγετε μακριά από τα προβλήματά σας

3.Σταματήστε να βάζετε τις δικές σας ανάγκες σε δεύτερη μοίρα

 

4.Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε κάποιος που δεν είστε

 

5.Σταματήστε να προσπαθείτε να κρατηθείτε στο παρελθόν

6. Σταματήστε να φοβάστε να κάνετε λάθος

7. Σταματήστε να χρεώνετε στον εαυτό σας τα λάθη του παρελθόντος

8. Σταματήστε να είστε σε αδράνεια


9. Σταματήστε αποκλειστικά να ψάχνετε στους άλλους την ευτυχία σας

 

10. Σταματήστε να προσπαθείτε να αγοράσετε την ευτυχία.

                Μπερδεμένος

(προσεχώς...ο 2ος Δεκάλογος )

                 Ερωτευμένος

      ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ...ΖΩΗΣ και  ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ  - 2ο Μέρος

 

 

              Καρδιά

1. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι...δεν είστε έτοιμοι για...ό,τι σχεδιάζετε!

2. Σταματήστε να απορρίπτετε νέες σχέσεις επειδή δεν λειτούργησαν οι παλιές!

3. Σταματήστε να προσπαθείτε να συναγωνιστείτε τους άλλους!

4. Σταματήστε να ζηλεύετε τους άλλους!

5. Σταματήστε να παραπονιέστε και να στεναχωριέστε για τον εαυτό σας!

6. Σταματήστε να μαλώνετε!

7. Σταματήστε να αφήνετε τους άλλους να σας κατεβάζουν επίπεδο!

8. Σταματήστε να σπαταλάτε χρόνο εξηγώντας τον εαυτό σας στους άλλους!

9. Σταματήστε να κάνετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, χωρίς κανένα διάλειμμα!

10. Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα τέλεια!

Χαμόγελο

 

 

                          

ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΖΩΗΣ


( Τρίτη δεκάδα!)

Φιλί

1-Σταματήστε να κάνετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά,χωρίς κανένα διάλειμμα.


2-Σταματήστε να μην προσέχετε την ομορφιά τν μικρών στιγμών.


3-Σταματήστε να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα τέλεια.


4-Σταματήστε να ακολουθείτε πάντα τον εύκολο δρόμο.


5-Σταματ'ηστε να ενεργείτε σαν όλα να ειναι καλά όταν δεν είναι.

 

6-Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματά σας.


7-Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε πάντα εκεί για όλους.


8-Σταματήστε να ανησυχείτε τόσο πολύ.


9-Σταματήστε να εστιάζεστε σε αυτά που δεν θέλετε να συμβούν.


10-Σταματήστε να είστε αγνώμονες.

                               

       

Πνευματική Πραγματικότητα!

"Για μια ευτυχισμένη και ευλογημένη ζωή"..αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο!

ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΑ- "ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ"/

Το Μυστήριο των Συμπτώσεων! Ο C. Jung και η Συγχρονικότητα

Σας έχει συμβεί κάποια φορά να συναντάται συνέχεια μπροστά σας για ένα διάστημα το ίδιο αριθμό; Ή να σιγοτραγουδάτε ένα τραγούδι και ανοίγοντας το ραδιόφωνο να το ακούτε;


Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι κάποια υπερφυσική αιτία, κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις συμπτώσεις. Αλλά η πλειοψηφία των σύγχρονων επιστημόνων μιλάει απλά για άγνοια των φυσικών νόμων που τις προκαλούν, μια δημιουργία γεγονότων απ’ αυτά που είναι δυνατόν να συμβούν. Τίποτα το περίεργο ή μυστικιστικό ! Αντίθετα οι συμπτώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες απ’ τους στατιστικολόγους.

Για παράδειγμα, η πιθανότητα από μια τράπουλα 52 χαρτιών, να μοιραστεί μια συγκεκριμένη 13άδα χαρτιών, είναι ίση για κάθε πιθανή 13άδα. Και όλες είναι το ίδιο πιθανές … όσο απίθανες και να μας φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Η πιθανότητα να μοιραστεί η 13άδα των 13 “καρό” είναι ακριβώς ίδια με την πιθανότητα να μοιραστεί μια οποιαδήποτε άλλη 13άδα.

Μια εκπληκτική ιστορία μας φέρνει όμως ξανά το ερώτημα για το αν υπάρχει τύχη ή όχι. Την αναφέρει ο μαθηματικός Warren Weaver, στο βιβλίο του, “Lady Luck: The Theory of Probability” (“Η κυρία Τύχη: η θεωρία των πιθανοτήτων”) απ’ όπου δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό “Life”:

Στις 1-3-1950, και τα 15 μέλη της χορωδίας της εκκλησίας της Beatrice στη Nebraska, καθυστέρησαν στο ραντεβού που είχαν στις 7:20 για πρόβα. Όλοι είχαν κάποιο σοβαρό αλλά και συνηθισμένο λόγο να αργήσουν. Στις 7:25 η εκκλησία καταστράφηκε από έκρηξη ! Τα μέλη της χορωδίας θεώρησαν το γεγονός σαν “θεϊκή παρέμβαση”. Ο Weaver υπολόγισε τις πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός μαζικής καθυστέρησης, σε μία στο εκατομμύριο. (σ.τ.μ. στην Ελλάδα θα ήταν κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να συμβεί !!!)

Πώς λοιπόν να εξηγήσουμε τέτοιες “σκόπιμες” συμπτώσεις;

Όμως αξίζει εδώ να αναφερθεί η θεωρία του ψυχολόγου Carl Jung, ο οποίος διατύπωσε την Αρχή της “Συγχρονικότητας” που συνδέει γεγονότα, τα οποία δεν συνδέονται με κάποια φανερή σχέση αιτίας. Στο έργο του “Δομή και Δυναμική της Ψυχής”, αναφέρει πώς άρχισε να παρατηρεί συμπτώσεις που προκαλούσαν ανοικτά τους υπολογισμούς των πιθανοτήτων, στη διάρκεια των ερευνών του για το Συλλογικό Ασυνείδητο.

Για παράδειγμα, καθώς μια νεαρή ασθενής του περιέγραφε ένα όνειρό της, στο οποίο της δίνονταν ένας χρυσός σκαραβαίος, ένα έντομο μπήκε στο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν το έπιασε ο Jung διαπίστωσε ότι ήταν ένα σκαραβοειδές σκαθάρι, ό,τι πιο κοντινό σε χρυσό σκαραβαίο, θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή, το οποίο μάλιστα δεν συνηθίζει να μπαίνει σε σκοτεινούς χώρους. Αντίθετα κινείται στο φως της ημέρας… Και μπήκε την κατάλληλη στιγμή. Ποιος άραγε προκάλεσε τη σύμπτωση: ο Jung ή η ασθενής του; Ο ψυχαναλυτής Nandor Fodor παρατήρησε πάντως ότι, η ασθενής είχε μια ήταν υπερβολικά ορθολογική συμπεριφορά που την έκανε ψυχολογικά απρόσιτη. Μετά την εμφάνιση του σκαραβαίου η συμπεριφορά της βελτιώθηκε και οι συνεδρίες έγιναν πιο αποδοτικές.

Ο Jung πίστευε ότι, το φαινόμενο της Συγχρονικότητας συνδέονταν με ψυχικές καταστάσεις που αναπτύσσονται μέσω της επιρροής των Αρχετύπων, τα οποία όριζε σαν πρότυπα (μοντέλα) έμφυτα στην ανθρώπινη ψυχή και κοινά για όλη την ανθρωπότητα. Ο Jung αναφέρει συχνά τα Αρχέτυπα, σαν “αρχέγονες εικόνες”, που παρέχουν την αναπαράσταση όλων των ανθρώπινων στάσεων απέναντι στον θάνατο, τη σύγκρουση, το σεξ, τη μετενσάρκωση και τη μυστικιστική εμπειρία. Κάποιες φορές ένα αρχέτυπο ενεργοποιείται από ένα συναισθηματικά φορτισμένο γεγονός και τότε τείνει να έλκει γεγονότα παρόμοιας φύσης, ανοίγοντας δρόμο στα γεγονότα που ονομάζουμε “συμπτώσεις”.

Ο Jung δέχονταν επίσης την ύπαρξη μιας “περίεργης αλληλεξάρτησης των αντικειμενικών στοιχείων μεταξύ τους, καθώς και με τις υποκειμενικές (ψυχικές) καταστάσεις του παρατηρητή”. Μάλιστα εντόπισε δείγματα αυτής της αλληλεξάρτησης – που θεωρούσε άρρηκτα δεμένη με την έννοια της Συγχρονικότητας – τόσο στις ψυχιατρικές του σπουδές, όσο και στην έρευνά του πάνω στις εσωτεριστικές πρακτικές. Έτσι, θεωρούσε την κινέζικη μαντική μέθοδο του Ι Τσινγκ σαν έκφραση της Αρχής της Συγχρονικότητας. Θεωρούσε ότι αυτό που θεωρούμε εμείς – στη Δύση – σαν είναι το κύριο ενδιαφέρον της κινέζικης σκέψης ενώ αυτό που εμείς λατρεύουμε σαν αιτιότητα περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Ενώ η Δυτική σκέψη προσεκτικά ζυγιάζει, επιλέγει, ταξινομεί και απομονώνει, η Κινέζικη μια πιο ολιστική εικόνα του κόσμου, δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια που συνθέτει μια στιγμή. Κάθε στιγμή απαρτίζεται από όλα αυτά τα “ασήμαντα” συστατικά.

Αργότερα, ο Jung προέκτεινε την έννοια της Συγχρονικότητας και στην Αστρολογία. Όταν μάλιστα ανέφερε το ενδιαφέρον του για την Αστρολογία και την πεποίθησή του για τη μελλοντική της χρησιμότητα, με ένα γράμμα του στον Freud, ο τελευταίος αντέδρασε, κατηγορώντας τον Jung ότι είχε πέσει θύμα της “μαύρης παλίρροιας του βούρκου του αποκρυφισμού”.

Μη εγκαταλείποντας τις θέσεις του ο Jung κατέγραψε στα απομνημονεύματά του, άλλο ένα συνταρακτικό συμβάν εμφάνισης Συγχρονικότητας, που μάλιστα συνέβη ενώ ήταν μαζί με το Freud: Στέκονταν μαζί δίπλα σε μια βιβλιοθήκη όταν ο Jung ένιωσε το διάφραγμά του να γίνεται σαν από σίδερο και να καίει, να πυρακτώνεται. Ταυτόχρονα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος σαν να επρόκειτο να πέσει πάνω τους η βιβλιοθήκη.


Ο Jung βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το συμβάν σαν ένα παράδειγμα φαινομένου καταλυτικής εξωτερίκευσης. Ο Freud αντέδρασε αποκαλώντας τα αυτά, “ανοησίες”. Τότε, ο Jung τον προκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να προβλέψει ότι το πολύ σε ένα λεπτό ο κρότος θα ξανακούγονταν. Πριν καν τελειώσει τα λόγια του ο κρότος ξανακούστηκε, αφήνοντας τον Freud εμβρόντητο.

Σύμμαχό του στην προσπάθεια να διατυπώσει τη θεωρία του για τη Συγχρονικότητα, ο Jung βρήκε τη κβαντική Φυσική, στα πλαίσια της οποίας είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι έναπεδίο του χώρου μπορεί να γίνει αντικειμενικά γνωστό, μόνο με την ύπαρξη ενός παρατηρητή, ο οποίος όμως επεμβαίνει (αναγκαστικά, με την παρουσία του) στην κατάσταση του χώρου. Οι ανακαλύψεις αυτές βοήθησαν τον Jung να καταλάβει διαισθητικά ότι ύλη και συνείδηση συνδέονται με ουσιώδη τρόπο, σαν δυο συμπληρωματικές όψεις μιας ενοποιημένης πραγματικότητας.

Αλλά και πολύ πριν τον Jung, άλλοι διανοούμενοι και επιστήμονες είχαν διατυπώσει θέσεις που συνέδεαν αλληλεπιδραστικά την ύλη και τη συνείδηση. Ο ιστορικός Arthur Koestler μιλούσε για τη χωρητικότητα της ανθρώπινης ψυχής σαν “ένα κοσμικό αντηχείο”. Παρόμοιες απόψεις είχαν ο Kepler και ο Pico della Mirandola. Ο Koestler γράφει επίσης στο έργο του “The Roots of Coincidence” (“Ρίζες της Σύμπτωσης”) για μία “θεμελιώδη ενότητα των πραγμάτων”, που υπερβαίνει τη μηχανική αιτιότητα.

Η έννοια ενός πνευματικού μικρόκοσμου που αντανακλούσε συμπαντικά πρότυπα και που ο Leibnitz αποκαλούσε “μονάδα”, βασίζονταν στην ιδέα ότι το άτομο και το σύμπαν αλληλεπιδρούν εξαιτίας μιας προ-εγκαθιδρυμένης αρμονίας. Αλλά και για τον Schopenhauer, τα πάντα ήταν “αλληλοεξαρτώμενα και συγχρονισμένα με όμοιο τρόπο.”

Ο Koestler έδωσε παραδείγματα ενοποίησης και αλληλεπίδρασης μέσα απ’ την ίδια την εξέλιξη της επιστήμης, καθώς οι διάφοροι τομείς της φυσικής συνδυάστηκαν ή συγχωνεύτηκαν, στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα: π.χ. ο ηλεκτρισμός και μαγνητισμός συγχωνεύτηκαν στην ηλεκτρομαγνητική θεωρία, ενώ τα Η/Μ κύματα συνδέθηκαν με μια σειρά φαινομένων, όπως το φως, το χρώμα, τη θερμική ακτινοβολία και τα ερτζιανά κύματα. Η Χημεία αγκαλιάστηκε απ’ την Ατομική Φυσική. Ο έλεγχος του σώματος απ’ τα νεύρα και τους αδένες, συνδέθηκε με ηλεκτροχημικές διεργασίες, ενώ τα άτομα διαιρέθηκαν στα “δομικά στοιχεία” των πρωτονίων, των ηλεκτρονίων και των νετρονίων. Αργότερα, όλα αυτά τα θεμελιώδη σωματίδια, συγκεντρώθηκαν στην έννοια απλών “πακέτων συμπυκνωμένης ενέργειας”.

Σήμερα, όλο και πολλοί οικολόγοι και επιστήμονες κλίνουν προς την άποψη ότι, υπάρχει μια αλληλεξάρτηση, που συνδέει τα πάντα στον κόσμο, με όμοιο τρόπο που οι αρχαίοι μιλούσαν για τη “συμπάθεια” της ζωής.

Παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας, ο νομπελίστας φυσικός Ilya Prigogine μελετάει τον τρόπο που χημικές και άλλου τύπου δομές αναπτύσσουν πρότυπα βγαλμένα απ’ το χάος. Ο Karl Pribram, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Stanford, πρότεινε τη θεωρία ότι, ο εγκέφαλος είναι ένα είδος “ολογράμματος”, ένας αναλυτής μοντέλων και συχνοτήτων, που δημιουργεί την “σκληρή” πραγματικότητα, ερμηνεύοντας συχνότητες από μια διάσταση πέρα απ’ το χώρο και το χρόνο. Με άλλα λόγια, ο φυσικός κόσμος που ξέρουμε είναι “ισομορφικός” – δηλαδή όμοιος – με τις διαδικασίες του εγκεφάλου.

Ίσως λοιπόν, μια συμμαχία κβαντικών φυσικών, νευρολόγων, παραψυχολόγων και μυστικιστών να μας δώσει μια νέα και διαφορετική εικόνα του σύμπαντος, μη-αιτιοκρατικού αλλά “συμπαθητικού”, που λειτουργεί πιο πολύ σαν μια μεγάλη σκέψη παρά σαν μια μεγάλη μηχανή, ενοποιώντας ύλη, ενέργεια και συνείδηση.

Μόνο τότε ίσως να ελευθερωθούν τα παραφυσικά φαινόμενα απ’ το στίγμα του “αποκρυφισμού” και να μην αντιμετωπίζονται σαν ενοχλητικά. Στα πλαίσια αυτά, οι αντιλήψεις μας και ο κόσμος μας θα αλλάξουν για πάντα.ααΠ

---epistimitoypneymatos.com

 

 

                                     

 

 

" Τα Παράλογα Πιστεύω "-(Albert Ellis)

 

                      " Οι άνθρωποι ενοχλούνται

όχι από τα πράγματα, αλλά από τον τρόπο που τα βλέπουν", έγραψε στο "Εγχειρίδιο" ο Ελληνας στωικός φιλόσοφος τον πρώτο αιώνα π.Χ.

 Αυτή τη θέση υποστηρίζει (μεταξύ πολλών άλλων ανδρών του Πνεύματος και της Επιστήμης) και ο ψυχολόγος Albert Ellis, γνωστός για την πρωτοποριακή του εργασία, που ονομάζεται

                         " Ορθολογιστική Θεραπεία".

 Η θέση του Albert Ellis είναι ότι: "...τα συναισθηματικά προβλήματα καθώς και τα προβλήματα συμπεριφοράς, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, είναι αποτέλεσμα ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ ΣΚΕΨΗΣ! Αν αλλάξουμε τον τρόπο της (παράλογης) σκέψης μας θα αλλάξουν και τα αρνητικά συναισθήματα καθώς και η αρνητική συμπεριφορά μας"....

 Ποιά είναι αυτά τα "Παράλογα Πιστεύω" και ποιός μας τα "δίδαξε"; "Οι κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν αποδείξει πως όλες οι κοινωνίες, άμεσα ή εμμεσα, διδάσκουν στα μέλη τους να πιστεύουν σε πολλές παράλογες ιδέες...", υποστηρίζει ο Ellis και συνεχίζει..." Ειναι ενδεχόμενο, λοιπόν, και πολλά από τα δικά σου Πιστεύω να είναι κάπως παράλογα...//...τα υιοθέτησες, άμεσα ή έμμεσα, χωρίς να τα εξετάσεις ή να ψάξεις να βρεις αποδείξεις για να τα στηρίξεις..."

  Στη συνέχεια μας δίνει έντεκα παράλογες ιδέες (Πιστεύω), που είναι συνηθισμένες στην κοινωνία μας,  και επηρεάζουν τη ζωή μας αρνητικά, μια και μας προξενούν αρνητικά συναισθήματα. Αυτά με τη σειρά τους μας οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις και οι αρνητικές σκέψεις πυροδοτούν αρνητική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα...εμπόλεμη κατάσταση στην κάθε είδους σχεση!

   " ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΙΣΤΕΥΩ"

1) Η ιδέα πως είναι τρομερά αναγκαίο να αγαπιέσαι ή να σε παραδέχονται σχεδόν όλοι μέσα στην κοινωνία!

   -  Αν το πιστεύεις αυτό, τότε αναστατώνεσαι με την οποιαδήποτε ένδειξη, πως κάποιος δεν σε παραδέχεται ή δεν σε αγαπά. Είναι απαραίτητο να σε αγαπούν όλοι για να είσαι ευτυχισμένος;

2) Η ιδέα πως θα πρέπει κανείς να είναι απόλυτα ικανός, επαρκής και επιτυχημένος σε όλους τους τομείς, αν θέλει να θεωρεί τον εαυτό του αξιόλογο!

    - Αν πιστεύεις ότι θα πρέπει να είσαι επιτυχημένος σε όλα για να θεωρείσαι αξιόλογος, συνήθως θα κάνεις δύο παράλογα πράγματα: α) θα νιώθεις άχρηστος, όταν δεν θα είσαι καλύτερος από τους άλλους και β) θα εξισώνεις την αξία σου ως άτομο με την εκάστοτε απόδοσή σου. Και η αγωνία θα αναστατώνει την κάθε σου προσπάθεια. 

3) Η ιδέα πως μερικοί άνθρωποι είναι κακοί, διεφθαρμένοι και φαύλοι και πως πρέπει να κατηγορηθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά!

      - Υπάρχουν ανθρώπινες υπάρξεις που κάνουν λάθη. Να τιμωρηθούν, με την ελπίδα ότι θα καταλάβουν τα λάθη τους και θα βελτιωθούν,ναι. Να τιμωρηθούν όμως για να τους εκδικηθούμε και να ικανοποιηθούμε...εμείς οι "αλάνθαστοι" !!! 

4) Η ιδέα πως είναι φοβερό να μην έρχονται τα πράγματα με τον τρόπο που τα θέλουμε να έρθουν!

        - Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα. Αν δεν σου αρέσει, αγωνίσου να την κάνεις καλύτερη. Αν συνέχεια κλαίγεσαι, τότε αναστατώνεις τον εαυτό σου σε σημείο που γίνεσαι αδύναμος μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις.

5) Η ιδέα πως η ανθρώπινη δυστυχία προκαλείται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες και οι άνθρωποι έχουν μικρή ή καμία δυνατότητα να ελέγξουν τις ταραχές τους και τις λύπες τους!

  - Ε, βέβαια, είναι πιο εύκολο να  "φταίει" κάποιος άλλος και να είναι η αιτία της δυστυχίας μου. Δεν έχω καμιά ευθύνη για τα συναισθήματά μου! " Τί ανευθυνότητα!" μας θυμίζει ο Ellis για να μας κάνει να προσέξουμε την δική μας ευθύνη.

6) Η ιδέα ότι, αν κάτι είναι ή μπορεί να είναι "επικίνδυνο" ή "τρομακτικό" ή "φοβερό" για εμάς, θα πρέπει να νοιαζόμαστε υπερβολικά γι αυτό και να σκεφτόμαστε αδιάκοπα την πιθανότητα να μας συμβεί!

        -  Οι υπερβολικοί φόβοι και οι υπερβολικές ανησυχίες δεν εμποδίζουν, οπωσδήποτε, το γεγονός που φοβάσαι. Π.χ.η υπερβολική ανησυχία για αποτυχία σε διαγωνισμό, σε επηρεάζει σε τέτοιο σημείο, που τελικά...αποτυγχάνεις! Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί δεν είναι "τρομερό". Μπορείς να το ονομάσεις "ατυχές" ή "ενοχλητικό" και σίγουρα μπορείς να το αντέξεις. Γιατί αν δεν το άντεχες, τόσο που τοξινώνεις τον εαυτό σου με την υπερβολική ανησυχία, θα είχες...τουλάχιστον λιποθυμίσει!

 7) Η ιδέα πως είναι ευκολότερο να αποφύγεις, από το να αντιμετωπίσεις, μερικές δυσκολίες της ζωής και προσωπικές ευθύνες!

            - Το να ζεις συνεπάγεται να πράττεις. Το να αναπαύεσαι  είναι απαραίτητο, αλλά αν γίνει μόνιμη κατάσταση είναι τρομερό. Κάνοντας το καλύτερο σε προσπάθεια θα δημιουργήσεις έναν καλό προσωπικό κόσμο  για σένα. Το αντίθετο ...τα συμπεράσματα δικά σου!

8) Η ιδέα πως θα πρέπει να εξαρτάται κανείς από άλλους και πως χρειάζεται κάποιον δυνατότερο από τον εαυτό του, στον οποίο να βασίζεται!

         -   Θα ήταν ανόητο να αρνείσαι κάθε βοήθεια από τους άλλους, μόνο και μόνο για να αποδείξεις πόσο δυνατός είσαι. Αλλά το λογικό άτομο διαπιστώνει πως είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις του και για τις πράξεις του. Δώσε, λοιπόν, έμφαση στην ατομικότητά σου. Κανείς άλλος στην ουσία δεν ξέρει τί πραγματικά νιώθεις, ούτε τί είναι καλύτερο για σένα. Το να είσαι συνεργάσιμος είναι καλό! Το να είσαι όμως υποτακτικός στις επιθυμίες άλλων, μόνο και μόνο για να σε στηρίζουν, σκέψου...γιατί τους δίνεις τη δύναμή σου; Ποιό το όφελος αλλά και ποιο το τίμημα που πληρώνεις; 

9) Η ιδέα πως μια  "παλιά ιστορία" πρέπει να επηρεάζει την τωρινή σου συμπεριφορά!

            -   Στο παρελθόν μπορεί να συμπεριφερθήκαμε με κάποιον τρόπο και να "πάθαμε". Το πάθημα όμως γίνεται μάθημα. Δεν είναι ανάγκη να αποφεύγουμε,π.χ., να αγαπήσουμε επειδή κάποτε κάποιος μας προδωσε! Και θυμήσου..." Αν θέλεις να είσαι καλύτερα αύριο, κάνε μια μικρή αλλαγή σήμερα! "

10)  Η ιδέα πως θα πρέπει κάποιος να στενοχωριέται για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των άλλων!

              -  Κάνε κάτι για να τους βοηθήσεις, αν μπορείς. Με το να ανησυχείς για τις ανησυχίες τους και να στεναχωριέσαι για τις στενοχώριες τους, αναστατώνεσαι μαζί τους, κλαις μαζί τους και δεν έχεις δυνάμεις για να τους βοηθήσεις ουσιαστικά. Η βοήθεια προς άλλους πάει μαζί με την ψυχραιμία και την πρακτική σκέψη. Αν "πνίγεσαι" με τον πνιγμένο...σε τί βοηθάς;

11) Η ιδέα πως υπάρχει σίγουρα μια σωστή και ακριβής και τέλεια λύση στα ανθρώπινα προβλήματα και πως είναι καταστροφικό αν αυτή η λύση δεν βρεθεί!

              -      Δεν υπάρχει τελειότητα ή βεβαιότητα στον κόσμο και το να προσδοκάς να τη βρεις είναι παράλογο. Ενώ το να ψάχνεις να βρεις εφαρμόσιμες λύσεις και προσωπική βελτίωση, είναι μια λογική δραστηριότητα. Το να σφάλλεις είναι ανθρώπινο και το να μη παίρνεις τέλειες αποφάσεις είναι συνηθισμένο. Δεν είναι τρομερό!

                              Χαμόγελο  Αυτά μας λέει ο Ellis και συμπληρώνει ότι "...πολλά από τα παράλογα πιστεύω μας είναι, ως ένα μέρος, ασυνείδητα". Συχνά το άτομο ξέρει συνειδητά, ότι είναι ανόητο να περιμένει  "να τον αποδέχονται όλοι..." κι όμως δηλητηριάζονται τα συναισθήματά του απο την πρώτη ένδειξη πως κάποιος δεν τον  " εκτιμά, δεν τον αγαπά, δεν τον αποδέχεται..." και ...πάει  η ηρεμία του!

   

Τα λαθη μας στην Επικοινωνια!!!

Χαλαρός

              Πολύ χαρούμενος

                                Γουρλώνω τα μάτια

                                                   Αβέβαιος

                                                                        Απαρηγόρητος

 

 Λυπημένος                                         Ερωτευμένος                                                                                                                                                              

 

                

 

---- " Η σωστη επικοινωνια ειναι το Α και το Ω σε ολες τις σχεσεις. Γι'αυτο,ΠΡΟΣΕΧΕ! Να επικοινωνεις! Μην στεκεσαι "μουγγα"... μεσα στις παρεες και στις συναναστροφες...σαν το χαζο ! "....

Λυπημένος

     Μου τονισαν μεταξυ πολλων αλλων συμβουλων οι σεβαστοι  "διδασκαλοι και παιδαγωγοι μου" .

 

ΦιλίΑβέβαιος

   Ελαβα υπ'οψιν τα σοφα τους διδαγματα και... βγηκα πανετοιμη στον στιβο της ζωης! Ηξερα τι να κανω και τι να μην κανω! Αφου ειχα μαθει "νερακι" τις σωστες συμβουλες!

 Ουάου!

         Βγηκα, λοιπον, με φορα...και  ξαναμπηκα, απο την ιδια πορτα,στο... "καβουκι μου" !

          Εξω βρηκα τον..." Πυργο της Βαβελ" !!!

       -Τι να γινεται, αραγε; Τι να γινεται ;.....

      Αρχισα ν' αναρωτιεμαι...να σκεφτομαι και...χωθηκα στα βιβλια, για να βρω καποια απαντηση !

                                           Ουάου!

 Και βρηκα πολλα και καλα και σοφα ! Μονο που, οταν  ξαναβγηκα καταλαβα, οτι τα σοφα λογια, που μαθαινουμε απ'εξω κι ανακατωτα, μονο οταν τα εφαρμοσουμε στην πρακτικη πλευρα της ζωης και διαπιστωσουμε, με τα ιδια μας τα ματια, τα αποτελεσματα τους, τοτε μονο εχουμε το δικαιωμα να τα προτεινουμε, ως συμβουλες και λυσεις, στους συνανθρωπους μας.

       Οσο τα  " παπαγαλιζουμε "  θεωρητικα , θα μας βαλλουν τρικλοποδια  και θα μας διαψευδουν - ναι, εμας που τα λεμε-  αφου αλλιως ειναι κι αλλιως τα εφαρμοζουμε !

                                              Φιλί

        Ετσι κι αλλιως, για να ειμαστε και θεωρητικα ενισχυμενοι, ας δουμε τι γνωσεις μας προσφερουν οι ψυχολογοι - ερευνητες, μεσα απο τις πραγματικα ενδιαφερουσες εργασιες τους ! Μετα, ριχνουμε και μια ματια στο πως τα εφαρμοζουμε, εμεις προσωπικα, μεσα στις σχεσεις μας και στην ζωη μας !

ΑπαρηγόρητοςΟυάου!

 

                    Θα ξεκινησουμε με....

 

                    ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Ειναι μερος απο την εργασια του Dr Albert Ellis, ψυχολογου, που εγινε πολυ γνωστος για την προσεγγιση του στην ψυχοθεραπεια που ονομαζεται: ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

                   Αβέβαιος

 Για να δουμε,λοιπον, ποια ειναι τα ...ΛΑΘΗ που κανουμε στην επικοινωνια μας με τους ανθρωπους και χαλαμε τις σχεσεις μας, μαζευοντας πικρα και απογοητευση...!!! 

Μπερδεμένος

 

1)  Η αξιολογηση και η κριτικη του αλλου ( π.χ. "εισαι βλακας" ... "Εισαι μεγαλο θυμα" ..." εισαι εγωιστης"... .. και "φερεσαι ετσι, διοτι εισαι... "αυτο" ...κι "εκεινο" και "το αλλο"...και...τον καναμε "σκονη"...για να τον βοηθησουμε, υποτιθεται στο προβλημα του ή για να ...συζητησουμε...! )

Κλείνω το μάτι

2) Η ταση να διδασκεις ( =πατροναρισμα ). (π.χ. " δεν ειναι σωστο αυτο που κανεις, διοτι... θα πρεπει να κανεις.."αυτο", διοτι ...θα σου εξηγησω που τα μπερδευεις...)

Ελεος !

Τον ζαλισες πιο πολυ κι απο το ιδιο του το προβλημα !

 

 Τρελός

3) Η ταση για διαγνωση! ( π.χ. " Νομιζω οτι εχεις  "αυτο" κι "εκεινο"  το κομπλεξ,  διοτι, ως πρωτο παιδι......και να σου εξηγησω,.... αυτο ειναι το δικο σου απωθημενο, γιατι η μαμακα σου σε ειχε στα ωπα - ωπα και  "δειχνεις "  δυνατος αλλα στο βαθος εισαι ανασφαλης...διοτι... )

- Αμαν,σταματα! Ο ανθρωπος κοιταζει γυρω του να βρει μπαλκονι για να πηδησει ! Πιο ευκολο θα του ειναι το ...κενο! Εχει την ελπιδα να τον λυπηθει και καποιος! 

                     Απαρηγόρητος

4) Η ταση να καθησυχαζουμε τον συνομιλητη μας, οταν ερχεται να μας πει τον πονο του, αλλαζοντας θεμα, κανοντας χιουμορ και το χειροτερο, με το να του λεμε ενα παρομοιο "βασανο" δικο μας...για να τον παρηγορησουμε;

Λαθος! Τον φορτωνουμε περισσοτερο και απο ντροπη δεν...λιποθυμαει !  Τον εξαντλησαμε !Άρρωστος

 

 

5) Το να μην αποδεχομαστε τα συναισθηματα του, οταν ο ταλαιπωρημενος ανθρωπος εχει αναγκη να τα πει σε καποιον. Οχι τα γεγονοτα ! Τα συναισθηματα, λεμε και φωναζουμε ! (π.χ. "Σταματα την κλαψα...δεν σε φοβαμαι εσενα! Εισαι παλληκαρι...τα καταφερνεις ...Τι πραγματα ειναι αυτα; Εσυ, κλαις;....)Λυπημένος

 

Ναι, αυτος κλαιει κι εσυ πρεπει να μη μιλας για να μπορεσει να ξαλαφρωσει απο το βαρος ! Μετα θα κανει ο,τι ειναι να κανει ! Εσυ μπορεις,για μια φορα, να εισαι μονο μια ζεστη αγκαλια χωρις λογια;

                                      Τσαντισμένος

6) Το να εχεις ετοιμες συμβουλες τακτικης ! (Κανε "αυτο" κι "αυτο."... μετα θα  σκεφτω το ζητημα και θα σου πω το δευτερο βημα...! )

Ωπα! Συνομιλητη ζητησε ο ανθρωπος ! Αν χρειαστει δικηγορο,θα βρει καποιον ! !!!

                  Χεχε         

7) Οι υπερβολικες εξηγησεις της συμπεριφορας και οι ερμηνειες ! ( π.χ.Εισαι σ' αυτη την  δυσκολη θεση, διοτι εχεις, κατα την ταπεινη μου γνωμη...,  εχεις κανει   "Αυτο κι Εκεινο"  το λαθος. Ενω θα επρεπε τοτε να....)

"Ζαλιιστηηκααα!!! Κουραστηκα και που σου μιλαω ! Τι την ηθελα  την επικοινωνια μαζι σου;  Δεν το "βουλωνα" και να τα πω στον απεναντι τοιχο! "  ...θα σου ελεγε, αλλα δεν προλαβαινει...του εξηγεις....!Τρελός

 

 

 

8) Το να καλλιεργεις και να ενθαρρυνεις την εξαρτηση! ( π.χ. Μην σκεφτεσαι, ειπαμε! Θα κανεις αυτο που σου λεω ! Εγω ειμαι εδω! )....

" ΚΙ αν σε κοψει κανενα αυτοκινητο;"...ρωτησε ενα παιδακι την υπεροχη μαμα του! 

Χεχε

"  Και τι σχεση εχει το παιδακι με τα λαθη της επικοινωνιας;"

..θα με ρωτησετε !  Ε, το ειπα επειδη λενε οι ερευνητες, οτι

" το αβουλο δημιουργημα μας ( =παιδι ) θα ειναι και αβουλος ενηλικας  ! "   . Μπορει να κανω και λαθος !

 

                                                  Αβέβαιος

9) Το να κανεις πολλες ερωτησεις ταυτοχρονα ! ( π.χ." Γεια σου ! Τι κανεις ; Αληθεια , η πεθερα σου ζει ; Ταχτοποιηθηκε εκεινο...τo Μπερδεμένοςζητημα...θυμασαι... ετσι; Τα παιδια; Τα παντρεψες; Μια χαρα σε βλεπω! Στο ιδιο σπιτι μενετε,εκεινο που ξερω;...."....

                       Άρρωστος

- - Αρχιζω να νιωθω σαν το χρυσοψαρο ...ανοιγοκλεινω το στομα μου...κατι να προλαβω να πω, μα ...καταπινω...αερα...Αεεερααα!!!

           Χαλαρός

" Ματιασμενη φαινεσαι!"... κλεινει την επικοινωνια ο "συνομιλητης"..." Και...χαρηκα που τα ειπαμε...!  "

          Ποια ειπαμε;   Μπερδεμένος      Κι  αναρωτιεμαι......Απαρηγόρητος

.Τι να κανουμε για να εχουμε μια σωστη επικοινωνια;

ΦιλίΠολύ χαρούμενοςΦιλί

" Να αποφευγετε λαθη, που σας εδωσα, και το Σωστο θα προκυψει απο μονο του ! "....μας λεει ο Dr Ellis!

=====

Αυτα...και τα ξαναλεμε!!!!    Καρδιά

=====