ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΟΝΕΙΡΩΝ...( Α΄Μέρος)


( του Κ. Γκ. Γιούνγκ )

" Η προϋπόθεση της ολοκλήρωσης ενός ατόμου, είναι το να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ συνειδητού και υποσυνειδήτου", είπε ο Γιούνγκ, ένας από τους σημαντικότερους πατέρες της ψυχανάλυσης.

     Φιλί
Κι επειδή ο άνθρωπος δεν είναι παρατημένος στην τύχη του - όπως φαντάζεται ο ανασφαλής νους μας- έχει εφοδιαστεί με εσωτερικούς μηχανισμούς, που του εξασφαλίζουν την πολύτιμη αυτή επικοινωνία.
Ενας τέτοιος μηχανισμός είναι τα όνειρα, με τα οποία το υποσυνείδητο ειδοποιεί τον άνθρωπο, ότι " κάτι συμβαίνει στα βαθύτερα στρώματα της ψυχής του" και καλό θα είναι να το προσέξει.
Συχνά αυτό το "κάτι" είναι απωθημένο στοιχείο, θαμμένο και ξεχασμένο εκεί από χρόνια. Ο άνθρωπος δεν το γνωρίζει, έστω κι αν πιστεύει ότι ξέρει καλά τον εαυτό του, γιατί τα στοιχεία που κρύβονται στο υποσυνείδητο ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ. Αυτά, όμως, τα άγνωστα στοιχεία ( π.χ. φόβοι και όχι μόνο) είναι δυνάμεις που δεν χρησιμοποιούνται και παραμένοντας σε ακινησία βραχυκυκλώνουν σημαντικά ποσά της ψυχικής ενέργειας. Η βραχυκυκλωμένη ενέργεια επηρεάζει αρνητικά τις οργανικές λειτουργίες. Η συνέπεια είναι πάντα οι ασθένειες, ψυχικές ή οργανικές.
Η "θεραπεία" υπάρχει και αρχίζει να λειτουργεί από τη στιγμή που τα άγνωστα και βραχυκυκλωμένα κομμάτια του υποσυνειδήτου γίνουν γνωστά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια των ονείρων. Ο άνθρωπος , σ΄αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να βοηθήσει τον εαυτό του, παρά μόνο να μάθει να "διαβάζει" τη γλώσσα τους, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα που στέλνει το υποσυνείδητο στο συνειδητό.
Η μέθοδος, που θα μας βοηθήσει να γίνουμε "ψυχοθεραπευτές" του εαυτού μας, υπάρχει. Την προσφέρει ο Γιούνγκ στους ανθρώπους πολύ αναλυτικά. Σ΄εμάς απομένει το να την εμπιστευθούμε και να την βάλουμε σε εφαρμογή, ενισχύοντας έτσι την επικοινωνία με την ψυχή μας, που θα μας ανοίξει το δρόμο της προσωπικής μας βελτίωσης.
Τα όνειρα, με την ψυχοθεραπευτική τους δυναμική, στηρίζονται στην ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ. Δηλαδή, μέσω της λειτουργίας του ονείρου, δύο διαφορετικές απόψεις (ή διαφορετικά στοιχεία) συγκρούονται, συγκρίνονται και διορθώνεται κάτι. Π.χ. με "τόλμη" αποφασίζω μια αλλαγή στη ζωή μου. Μέσα μου ( στο υποσυνείδητο) υπάρχει " ο φόβος". " Τόλμη" και " Φόβος" συγκρούονται και το συνειδητό εισπράττει νέα δύναμη, που οδηγεί σε νέα συμπεριφορά και νέα στάση μέσα στη ζωή.
Τα όνειρα, λοιπόν, με την αντισταθμιστική τους λειτουργία, βοηθούν τον άνθρωπο στο δρόμο της αυτοβελτίωσής του, που δεν είναι καθόλου εύκολος. Για τη λειτουργία της ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ, τα όνειρα, διαθέτουν ειδική γλώσσα. Είναι τα λεγόμενα ΣΥΜΒΟΛΑ. Εικόνες, δηλαδή, που μας "μιλάνε, αλλά για να καταλάβουμε το μήνυμά τους χρειάζεται ειδική ερμηνευτική μέθοδος. Υπάρχουν τα " ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ" και τα "ΑΡΧΕΤΥΠΑ". Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ονειρεύεται μία μητριά. ( Το υποσυνείδητο προβάλλει στο συνειδητό την εικόνα μιας μητριάς). Η σχέση που μπορεί να έχει ο ονειρευόμενος με μια μητριά, είναι το "προσωπικό του σύμβολο". Ως ΑΡΧΕΤΥΠΟ, όμως, ( αρχέγονη γνώση) η "μητριά" συμβολίζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Τί συμβαίνει, λοιπόν,ανάμεσα στον ονειρευόμενο και σ΄αυτήν την "ΜΗΤΡΙΑ"; Τα πάει καλά με τις ανάγκες της γης; Της ζωής; Πού τον δυσκολεύει η γήινη πραγματικότητα και γιατί;
Επομένως, το όνειρο ως λειτουργία, ρυθμίζει κάτι, που δεν είμαστε σε θέση να το ρυθμίσουμε εμείς συνειδητά.Αν το αγνοήσουμε, το όνειρο θα κάνει τη δουλειά του, αδιαφορώντας για την συνειδητή μας άρνηση. Μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο το να επωφεληθούμε από τη λειτουργία του και να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο; Χρησιμοποιώντας σωστά αυτό το "εργαλείο" μπορεί να οδηγήσουμε την ύπαρξή μας σε άγνωστα πεδία της ψυχής, που, με τη σειρά τους, θα μας εφοδιάσουν με δυνατότητες, ώστε να χαράξουμε νέους και ομορφότερους δρόμους ζωής!

Γνωριμία με τα όνειρα! ( Β΄Μέρος)

                                                   Αβέβαιος

  -- Το πρώτο σκαλοπάτι γνωριμίας με τα όνειρα είναι οι ρίζες του. " Τα όνειρα ( μας πληροφορεί ο Γιουνγκ ) προέρχονται, εν μέρει, από συνειδητά περιεχόμενα ( εντυπώσεις - υπολείμματα της ημέρας ) και εν μέρει από συνειρμικό υλικό του προσωπικού και συλλογικού ασυνειδήτου.

   Οσον αφορά την σημασία τους, διακρίνονται σε τρεις τύπους:

   1) Μία δυνατή εντύπωση της ημέρας προκαλεί αντίδραση στο ασυνείδητο.

   2) Το ασυνείδητο, δίχως να προκληθεί από το συνειδητό, ( από γεγονότα ή εντυπώσεις της ημέρας ) δραστηριοποιείται. Τότε δημιουργείται στο άτομο μια κατάσταση συνειδητής σύγκρουσης, που δεν ξέρει σε τί οφείλεται. Πράγματι το συνειδητό και το ασυνείδητο βρίσκονται σε σύγκρουση. Ο άνθρωπος λέει τότε..." δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθω απαίσια ! ".

   3) Το ασυνείδητο βρίσκεται σε έντονη δράση και επικρατεί του συνειδητού. Στην περίπτωση αυτή τα όνειρα είναι παράξενα, δυσνόητα και δεν έχουν σχέση με τα συνειδητά ενδιαφέροντα του ονειρευόμενου. ( π.χ. ένας άθεος μπορει να ονειρευτεί οτι συμμετέχει σε Θεία Λειτουργία )

   Πολλά από αυτά προκαλούν βαθειά εντύπωση στον ονειρευόμενο, έστω κι αν δεν τα καταλαβαίνει. Πρόκειται για τα λεγόμενα " Αρχέτυπα Ονειρα ".

   Είναι ευνόητο ότι, σαν όργανο αυτογνωσίας ή και ψυχοθεραπείας, μας ενδιαφέρει μόνο ο 2ος και 3ος τύπος των ονείρων. Με ειδικό θεραπευτή ( ή μόνοι μας, αν έχουμε εκπαιδευτεί ) μπορούμε να ξεκινήσουμε την ανάλυσή τους. Είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε πολλές πληροφορίες για

  την..." απέναντι "  πλευρά του εαυτού μας, για μια σχέση μας ή και για την θέση μας μέσα στην καθημερινότητά μας.

 

   Κατά τον Γιούνγκ, " Αυτό συμβαίνει γιατί το όνειρο εκφράζει πάντα μια εσωτερική αλήθεια και πραγματικότητα του ονειρευόμενου, έτσι όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι ή όπως υποθέτει ότι είναι".

 

   Φυσικά ο θεραπευτής παίζει σημαντικό ρόλο, ως καθοδηγητής. Υποδεικνύει το πιθανό νόημα του ονείρου. Αν ο ονειρευόμενος νιώσει ότι η ερμηνεία τον ικανοποιεί θα ακολουθήσουν εξελίξεις στην συμπεριφορά του. Σταδιακά η στάση του θεραπευόμενου, απέναντι σε ορισμένα θέματα ή προβλήματα, θ' αλλάξει προς όφελός του.

                                     Μπερδεμένος

  --  Ο θεραπευτής μπορεί να επηρεάσει τον θεραπευόμενο και να του επιβάλλει την άποψή του ;

 

   Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται από εκείνους που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το Ασυνείδητο. Είναι πολύ ανεξάρτητο και δεν επηρεάζεται. Μόνο το Συνειδητό επηρεάζεται και εκπαιδεύεται σαν παπαγάλος. ( Γι αυτό και "πιάνει" η κάθε ειδους προπαγάνδα σε άτομα που δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους ) . 

                              Ουάου!

   Και τώρα περνάμε στον τρίτο τύπο ονείρων, τα ονομαζόμενα από τον Γιούνγκ, "Αρχέτυπα Όνειρα " .

 

  Όταν κινητοποιείται το Ασυνείδητο και "μιλάει " στο Συνειδητό με " Αρχέτυπα Όνειρα ", κάτι το συγκλονιστικό πλησιάζει. Μεγάλη αλλαγή, πρώτα εσωτερική, που θα επηρεάσει - με βεβαιότητα- τον ονειρευόμενο και θα τον οδηγήσει ή θα τον πιέσει  να κάνει εξωτερικές αλλαγές. Αν το άτομο δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές, κατακλύζεται από υπαρξιακό φόβο και συχνά εκδηλώνεται ως ΠΑΝΙΚΟΣ. Κάτι "πεθαίνει" μέσα του (παλιά πιστεύω, απόψεις...) επηρεάζοντας και τις εξωτερικές του σχέσεις.

 

   Όταν " κάτι πεθαίνει μέσα μας ", κάτι καινούργιο ανατέλλει. Θα είναι ικανό το άτομο να αναγνωρίσει αυτό το "καινούργιο" που βγαίνει από τα χαλάσματα ; Κατά την διαρκεια αυτής της τρομερής σύγκρουσης, το Ασυνείδητο παρεμβαίνει διορθωτικα με συγκλονιστικά όνειρα. Αν το άτομο σταθεί ικανό να προχωρήσει σε νέους τροπους ζωής, τα όνειρα -λέμε τότε- υπήρξαν "προφητικά". Κάτι άλλαξε. Αν όχι, η εσωτερική πίεση θα είναι τόσο μεγάλη, που οι ισορροπίες ( οργανικές ή ψυχικές ) θα κλονιστούν. Θα υπάρξει ανάγκη γιατρού. Τότε, λέμε πάλι, ότι τα όνειρα υπήρξαν "προφητικά"  .
Κάτι σοβαρό συνέβη.

                           Λυπημένος

   Έτσι ή αλλιώς ο δρόμος της γνωριμίας με τον ολοκληρωμένο εαυτό μας δεν είναι εύκολος. Το Ασυνείδητο παρεμβαίνει -ως ζωντανό μέρος της ύπαρξής μας- αλλά ο άνθρωπος συνειδητά εμμένει με πείσμα στις παλιές απόψεις και βιοθεωρίες γιατί, κατά τον Γιούνγκ,

" Ο άνθρωπος φοβάται τις αλλαγές "!!!

   Όταν η διαδικασία αυτή φτάσει σε κορύφωση ( και τότε μιλάμε για οριακές στιγμές που προετοιμάζουν μεγάλα βήματα αλλαγών) ο άνθρωπος αμφιβάλλει για τις δυνάμεις του.

Είναι μιά ......  ΚΡΙΣΙΜΗ  ΦΑΣΗ !!!! 

                                   Σοκαρισμένος

 

 

 

Κρίσιμη φάση - εκμηδενισμός ή αναγέννηση;( Γ΄Μέρος)

 Στο ΄Β΄  Μέρος της ανάλυσης των ονείρων, αναφερθήκαμε στην  κρίσιμη φάση !

  Είπαμε ακόμα πως...όταν η διαδικασία αυτή φτάσει σε κορύφωση ( και τότε μιλάμε για οριακές στιγμές, που προετοιμάζουν μεγάλα βήματα αλλαγών) ο άνθρωπος αμφιβάλλει για τις δυνάμεις του. Το άτομο βρίσκεται ανάμεσα στον εκμηδενισμό και στην αναγέννηση (=Καταστροφή ή Νέα ζωή).

   Τότε το ασυνείδητο τροφοδοτεί το συνειδητό με νέα ενέργεια και πιέζει  (σαν να μας λέει..."πρόσεξέ με! )... προβάλλοντας τα φοβερά όνειρα της αιμομειξίας . Το άτομο ονειρεύεται, ότι κάνει έρωτα με την μητέρα του, με την αδελφή του, ακόμα και με την γιαγιά του ( είτε άνδρας είναι ο ονειρευόμενος, είτε γυναίκα) και γεμίζει με ενοχές και αποτροπιασμό.

 

  Στην πραγματικότητα η  " Μητέρα "  είναι αρχέτυπο και συμβολίζει το ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ . Με το όνειρο της αιμομειξίας δηλώνει την απαίτησή του να το προσέξουμε γιατί, αν αδιαφορήσουμε για τα μηνύματά του, η πίεση που ακολουθεί θα είναι τρομερή, αλλά και οι δυσκολίες της ζωής μεγάλες.

 

Αν η φυσική μητέρα του ονειρευόμενου είναι αυτή που ( σ' αυτές τις οριακές στιγμές των αποφάσεων) εμποδίζει την πρόοδό του με την συμπεριφορά της (= παρέμβαση και έλεγχο της προσωπικής του ζωής , καταναγκασμός, ώστε να γίνεται το δικό της...κ.λ.π. ) 

η " Μητέρα- Σύμβολο" - δηλαδή, το Ασυνείδητο- μεταβάλλεται σε επικίνδυνη "Μήτρα" που  "καταπίνει " το άτομο. Με άλλα λόγια, εκτός από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να εκδηλωθούν  ψυχωσικές κρίσεις και το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

   Επειδή η αιμομειξία είναι ταμπού και είναι πιθανόν ο ονειρευόμενος να απωθήσει την εικόνα της αιμομειξίας στο υποσυνείδητο, η προειδοποίηση επανέρχεται με νέα όνειρα τα οποία θα έχουν ως εικόνες μητρικά σύμβολα. Αυτά είναι συνήθως, σπηλιές, δένδρα, εκκλησίες, κάποια πόλη κ.λ.π.

                                                              Γουρλώνω τα μάτια

   Ένας άλλος τύπος ονείρων είναι τα " ομοφυλοφιλικά " ή και

" ομοφυλοφυλικά -αιμομεικτικά ". Η ανάγκη για αποσυμβολισμό τους, με τον επιστημονικό τρόπο, είναι επιτακτική. Το άτομο θα λάβει σημαντικές πληροφορίες, για τα " απόκρυφα του ασυνειδήτου", που θα λειτουργήσουν θεραπευτικά και θα απελευθερωθεί από τις ενοχές και τον φόβο ότι...είναι " αμαρτωλός". Κάτι άλλο θέλει να του "πει" το υποσυνείδητο,  που δεν έχει καμμία σχέση με την ομοφυλοφιλία, ούτε με την ηθική του....

αλλά με τις ψυχικές του ισορροπίες και με το ότι  "κάνει λάθη που θα τον οδηγήσουν σε δύσκολους δρόμους ζωής".Το γιατί κάνει λάθη αποκαλύπτεται, ναι,  μέσα από τον αποσυμβολισμό.

 

                                 Χαμόγελο

 Εκτός από την "Μητέρα", ως σύμβολο, το κάθε θηλυκό πρόσωπο στα όνειρα του άνδρα, συμβολίζει το αρχέτυπο Anima ( κατά τον Γιούνγκ ) και είναι τα δικά του "θηλυκά" στοιχεία που βρίσκονται στο ασυνείδητό του. Κι όταν λέμε τα "θηλυκά του στοιχεία" εννοούμε την δική του ικανότητα για αγάπη, αφοσίωση, κατανόηση, υπομονή κ.α. που θα τον ολοκληρώσουν ως ύπαρξη. Αλλιώς θα είναι ένας "εγκέφαλος", πολύ ικανός ίσως, αλλά ...θα του λείπουν πολλά για να θεωρηθεί "ολοκληρωμένος άνθρωπος".

 

Για την γυναίκα, αντίστοιχα, το κάθε αρσενικό πρόσωπο στα όνειρά της, δεν είναι ο "άνδρας των ονείρων της", αλλά το αρχέτυπο Animous ( πάλι κατά τον Γιούνγκ ),δηλ, τα δικά της αρσενικά στοιχεία που τα έχει ανάγκη για να ολοκληρωθεί. Κι αυτά είναι: Καθαρή σκέψη, θάρρος, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, έλλειψη φόβου μπροστά στις ευθύνες και γενικά στην ζωή. Αν δεν τα έχει, καμώνεται πως τα έχει και συμπεριφέρεται σαν "αντράκι" υιοθετώντας την αρνητική συμπεριφορά του άνδρα ( με βωμολοχίες,επιθετικότητα και ανταγωνισμό).

 Ίσως γιατί δεν της είπε κανείς, ότι η ολοκληρωμένη γυναίκα  διαθέτει αγάπη, ευγένεια, πραότητα, θαλπωρή, ερωτισμό, μητρικό φίλτρο...ενώ ταυτόχρονα δεν φοβάται τις ευθύνες ούτε τον αγώνα της ζωής. έχει ισχυρά όρια, αυτοσεβασμό και ξέρει να αγαπάει χωρίς να "ζητιανεύει" την αξία της σε ένα ανδρικό βλέμμα!!!!!

      *

( Μαίρη Μάκρα/ Δασκάλα Ρέϊκι και Αυτογνωσίας)                                                      Φιλί

 

 Η  "θεραπεία μέσω ονείρων"  εφαρμόζεται στο "ΠΥΡ"-Κέντρο Θεραπευτικής και Αυτοβελτίωσης- ως Μέθοδος Αυτογνωσίας, αλλά και διδάσκεται σε Θεραπευτές, που την επιλέγουν ως μετεκπαίδευση. 

  

                          ******