Νέοι προσανατολισμοί!

15 Σεπ. 2018

       


( Από το βιβλίο, " Οι εκβιαστές του Θεού"-/ του Αρχιμ. Αρσενίου Κωστοπούλου)


Οι τρεις δυνάμεις που κινούν τον άνθρωπο είναι ΤΟ ΠΑΘΟΣ, ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ και Η ΑΓΑΠΗ! Κατ΄ αναλογία με το πάθος κινείται ο κακός, με το συναίσθημα ο καλός και με την αγάπη ο δίκαιος. Το πάθος βρίσκεται στο μηδέν, στον πάτο. Το συναίσθημα ανεβαίνει στο πέντε και η αγάπη χτυπάει συνεχώς δεκάρι. Είναι στην κορυφή. Η τελειότητα.
Για να καταλάβουμε τις διαφορές, θα αναφέρω ένα παράδειγμα από τον υλικό κόσμο. Κάποιος που κινείται από το πάθος έχει ένα σπίτι με πέντε δωμάτια, κληρονομιά από τον πατέρα του. Είναι δεμένος με αυτό. Και έχει χρήματα. Ετσι η πλεονεξία του τον προτρέπει να πάρει και ένα εξοχικό σπίτι, να φτιάξει και μία πισίνα, να αγοράσει κι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο κι ένα κτήμα. Κι ύστερα έρχεται το "ξυπόλυτο" κράτος που τον χτυπά με τους φόρους, και τότε τρελαίνεται καθώς κουτσουρεύονται οι μισθοί του.
Ενας άλλος όμως που κινείται από το συναίσθημα κι έχει ένα πεντάρι σπίτι, κληρονομιά των γονέων του, μένει με αυτό, διότι είναι δεμένος με τις πατρικές αναμνήσεις.
Ενώ εκείνος που λειτουργεί με την αγάπη σκέφτεται λογικά: "Τί να το κάνω το πεντάρι σπίτι; Μπάλα θα παίζω εκεί; Πώς μπορώ να κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου στο ένα δωμάτιο όταν τα τέσσερα αραχνιάζουν από την αχρηστία και άνθρωποι μένουν στα παγκάκια; Ας το πουλήσω και ας πάρω ένα δυάρι. Μου φτάνει και μου πρεισσεύει. Ετσι γλιτώνω τους περιττούς φόρους, τα κοινόχρηστα, τις καθαριότητες και τους δαπανηρούς λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και τα υπόλοιπα χρήματα τα μοιράζω σε τρεις πολύτεκνες οικογένειες".
Ας αναλογιστούμε λοιπόν, αν όλους μας κινούσε η αγάπη, πόσο πιο χαριτωμένο, ισορροπημένο και ευτυχισμένο θα ήταν το έθνος μας;